Başlıktaki söz ünlü İngiliz siyasetçi Winston Churchill’e ait. Rivayete göre Churchill bu kanatlı sözü 1940 yılında, II. Dünya Savaşı tüm hızıyla devam ederken Müttefik Güçleri’nin günümüz Birleşmiş Milletler yapısını oluşturma aşamasında söylemiş. Görünen o ki İngiliz siyasetinde Churchill ekolü günümüzde de uygun adım ilerlemeye devam ediyor

“Never let a good crisis go to waste”
(İyi bir krizin ziyan olmasına asla izin verme)
ORTALIK KARIŞTI
Birbirinden ilgi çekici olayların yaşandığı bir haftayı daha geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Geçen hafta sonu, zaten çoktan bıkmış usanmış olduğumuz, yeni bir virüs haberiyle daha sarsıldık. Buna göre İngiltere’de ortaya çıkan yeni bir Covid-19 mutasyonu ülkeyi kasıp kavurmaya başladı. Bir dizi uzman sosyal medya üzerinde yaptıkları açıklamalarda hızla yayılan yeni mutasyonla birlikte hastalığın artık kontrolden çıktığını duyurdu. Sanki mevcut kargaşa ortamı yeterli değilmiş gibi ülkenin bir numaralı ‘viroloğu’ Başbakan Boris Johnson ekranlara çıkarak yeni Covid-19 virüsünün yüzde 70 daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini ancak daha öldürücü olduğuna dair bir veri bulunmadığını açıkladı.

KANITIMIZ YOK AMA KAÇIN!
Johnson ayrıca söz konusu mutasyonla ilgili olarak rahatsızlık belirtilerinin farklılığı veya hastalık sürecinin daha ağırlaştığına da yönelik henüz bir kanıtın bulunmadığını sözlerine ekledi. Bu arada ortalığı karıştıran mutasyonun kodu ise şu: VUI-2020/12/01. İlk baştaki VUI “Variant Under Investigation”, henüz araştırma altında olan bir türev olduğu anlamına geliyor. Yani? Madem bu mutasyonla ilgili daha henüz net hiçbir şey bilinmiyor bu yaygaranın sebebi ne? Yayılma hızının yüzde 70 daha yüksek olması mı? ‘Eldeki bilgilere göre’ diye aktarılan bu rakam tam bir bilmece. İlk olarak kimden çıktığı belli değil, bilimsel bir veriye dayandığına yönelik hala bir kanıt yok ve bu rakamı sahiplenen bir araştırma kuruluşu da bulunmuyor.
4000 MUTASYONU VAR
Mutasyon konusuna gelecek olursak. Bilim çevreleri mutasyonun, virüslerin doğasında bulunduğuna işaret ederek Covid-19 virüsünün de ortaya çıktığı 2019 sonundan bugüne binlerce mutasyonunun oluştuğu belirtiliyor. Hatta bazı çevreler bu rakamın en az 4000 olduğunu savunuyor. Hastalığın son dönemde geçirdiği 17 mutasyonun bazıları İtalya, Danimarka, Hollanda, Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerde de görüldü. Ve bu ülkelerdeki günlük vaka sayılarına bakıldığında söz konusu mutasyonlara bağlı Covid-19’un yayılma hızının da yüksek olduğu ortada. O halde baştaki sorumu tekrarlıyorum, yeni mutasyonlar ve bunun sonuçlarıyla sessiz sedasız boğuşan bunca ülke varken İngiltere’nin kopardığı bu kıyametin sebebi ne? Bunun cevabı ise bu hafta yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz ikinci gelişmede: Brexit görüşmeleri.

AB’DEN ÇIKARIM AMA “VIP ÜYE” KALIRIM!
İngiltere’nin Haziran 2016’da yapılan referandumla başlayan AB’den çıkma süreci (Brexit) Ocak 2020 itibariyle resmileşti. Çıkışın hayata geçmesi ise 1 Ocak 2021’de olacak. Arada kalan 1 yıllık dönemde ise bu çıkışın yasal düzenlemesi üzerinde çalışıldı. Yani çıkış sonrası AB ve İngiltere’nin birbirleriyle hangi yasal çerçevede iletişim kuracakları belirlenecekti. Ancak bu çerçeve pek çok anlaşmazlık nedeniyle bir türlü çizilemedi.
LONDRA’NIN “AB’DEN ÇIKARIM AMA…
- Serbest dolaşımdan vazgeçmem, ama her ipini koparan bana gelemez,
- Gümrük birliğinin avantajlarından tamamen vazgeçmek istemem, ama kendi piyasamı size karşı korurum,
- Benim sahillerimde sadece ben balık tutarım, başkası tutarsa yakarım,
- Brüksel’de alınacak kararlar beni bağlamaz, ne haliniz varsa görün,
- AB ile adil bir ticaret ortamında kalmak isterim, dışlanmak istemem,
- Kimse benim iç siyasetime karışamaz ama Avrupa’yı bağlayan siyasi konularda ben yine de masada otururum,
- Ama…
- Ama…
- Ama…
- Ben…
- Ben…
- Ben…
…tutumu başta Almanya ve Fransa olmak üzere pek çok ülkeyi rahatsız etti. Bu nedenle özellikle Berlin tutumunu “Ya içerdesiniz ya da dışarıda” olarak netleştirerek Londra’nın VIP üyelik talebine hep karşı çıktı. İngiltere de buna karşılık anlaşmasız bir çıkış (Hard Brexit) politikası izlemeye başladı. Buna göre çıkış sonrası AB ile ilişkiler yasal bir zemine oturmadığı için ticaretten siyasete, turizmden serbest dolaşıma kadar hemen her alanda kaos yaşanacaktı. Londra 1 Ocak 2021’den itibaren anlaşmalı veya anlaşmasız olarak her durumda kısmi izolasyona düşeceği için bu durumu çok önemsemedi. ‘Ben yanacaksam siz de benimle yanacaksınız’ mantığıyla uzlaşma görüşmelerini kolaylaştırmadı.
NO DEAL, GOOD DEAL
Ayrıca ekonomik olarak düşünüldüğünde tüm Avrupa’da sınırların kapalı olduğu bir dönemde AB dışında kalmak çok da büyük bir kayıp değil. Zira virüs nedeniyle AB genelinde de kimse komşusuyla eskisi gibi ticaret yapamıyor. Mutasyon yaygarası ise AB genelinde sınırların uzun bir süre daha kapalı kalmasını garanti ediyor. Dolayısıyla anlaşmasız olarak (No deal) AB’yi terk etmek aslında Londra için daha avantajlı bir durum. AB genelinde sınırlar kapalı kaldığı sürece bu avantaj İngiltere’den yana olacak….tı.
PARİS RESTİ ÇEKTİ
Ta ki Fransa mutasyon gerekçesiyle, İngiltere’nin AB ile kamyon trafiği bağlantısı olan Manş Tüneli ve Manş Denizi feribot hattını iptal edene kadar. Bu adımla birlikte Fransa, İngiltere’ye anlaşmasız olarak AB’yi terk etmesi halinde kendisini neyin beklediğini gösterdi. Hem Fransa hem de İngiltere sahillerinde öncelikli olarak İngiltere’ye çeşitli tüketim ürünleri ve yılbaşı hediyesi taşıyan yaklaşık 4 bin kamyon tıkandı kaldı. Noel döneminde İngiltere genelinde meyve kıtlığı tehlikesi belirdi. Kamyon şoförleri günlerce sınırlarda tıkanıp kaldıkları için bölgede her gün tartışmalar yaşandı.
MUCİZE GELİŞMELER VE 2000 SAYFALIK ANLAŞMA
Tüm bu yaşananların sonucunda 4 yıldan beri devam eden ve tüm gezegeni adeta bıktıran Brexit tartışmaları birden yoluna giriverdi! Taraflar başarı ihtimali çok yüksek olan bir metin üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Ancak 2 bin sayfalık bu metnin 27 AB üyesi ülke tarafından önce incelenip sonra onaylanması gerekecek. Ancak AB genelinde parlamentolar Noel Tatili’ne girmek üzere oldukları için metnin bu şekliyle onaylanması mümkün görünmüyor. Ancak taraflar İngiltere ve Fransa arasında yaşanan son gümrük olayının tekrar etmemesi için en azından 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak özet bir metni onaylamaya çalışıyor.
SONUÇ:
İşin özeti, mutasyona uğrayan virüs değil, bitmeyen dedikodular ve siyasi ayak oyunları. Yılların Brexit kâbusu Covid-19’un maşa olarak kullanıldığı bir operasyonla ‘kısmi’ olarak çözülmüşe benziyor. Darısı diğer mutasyonların başına…