Kuş öttükçe Amazon kazanacak

Amazon kullanıcılarına alışverişten teslimata kadar kesintisiz servis sağlama planı kapsamında akıllı kapı zili üreticisi Ring için 1 milyar doları gözden çıkardı. Bu adımla birlikte Amazon’dan alışveriş yapan biri evde hatta ülkede bile olmasa kapısını teslimatı yapacak kişiye açabilecek. Ring’in Amazon’un kullanıcı bilgisine dayalı sistemine entegre edilmesiyle birlikte ise kapı zillerindeki kuş ne zaman ötse Amazon kazanacak

Kaynak: Ring

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden Amazon son dönemde yaptığı satın almalarla geleceğin perakende sektöründeki iddiasını pekiştiriyor. Gelen son haberlere göre şirket akıllı kapı zili üreticisi Ring’i almak için harekete geçti. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olması beklenen alışveriş yardımıyla Amazon ev güvenliği konusundaki faaliyetlerini de destekleyecek. Şirket geçen sene de 90 milyon dolar karşılığında düşük enerji tüketimli ev ve iş yerlerine yönelik güvenlik kamerası üreten Blink’i şirketleri arasına katmıştı. Amazon’un dün aldığını duyurduğu Ring henüz beş yıllık oldukça kısa bir geçmişe sahip. Ev güvenliği konusunda yaratıcı ürünleriyle tanınan Ring akıllı kapı zilleriyle sık sık gündeme geldi. Kapıları zilin yanı sıra kamera, mikrofon ve hoparlörlerle donatan şirket bu donanımlara kablosuz olarak mobil telefon, tablet veya bilgisayarla üzerinden erişim sağlıyor.

KESİNTİSİZ ALIŞVERİŞ

Bu sayede ev sahibi ev dahilinde olsun veya olmasın kapısının zilini çalan kişiyi kamera yardımıyla görebildiği gibi aynı zamanda bu kişiyle de konuşabiliyor. Gerek duyulduğunda ise kapı uzaktan kumandalı olarak açılabiliyor. Amazon’un planı ise bu sistemi başta şirketin mevcut yapay zeka yazılımı ile donatılmış asistan hoparlörü Echo olmak üzere bir dizi elektronik cihazıyla uyumlu hale getirmek. Böylece Amazon altyapısı üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların tüm siparişleri, alıcı evde olsun veya olmasın artık sorunsuzca eve teslim edilebilecek. Şirket kullanıcılarına tamamen sanal, alışverişten teslimata kadar 24 saat aralıksız çalışacak alışveriş deneyimini yaşatabilmek için geçen sene ABD’nin önde gelen süpermarket zincirlerinden Whole Foods Market’i 13.7 milyar dolara satın aldı. 1 milyar dolarlık Ring alışverişiyle şirket bu planı gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı.

Kapı zili üreten bir şirket neden milyar dolar ediyor?

  • Amazon’un zil üreticisi Ring’e ödediği 1 milyar dolar gibi Google da 2014’te termostat üreticisi Nest Labs’e 3.2 milyar dolar ödedi.
  • Peki bu şirketlerin derdi ne, neden bir zil veya termostat üreticisine milyarlarca dolarlık yatırım yapıyorlar?
  • Günümüzün teknoloji devleri geçmişte olduğu gibi sattıkları ürünlerle değil toplayabildikleri kullanıcı bilgileriyle kazanç sağlıyor.
  • Şirketler elde ettikleri bu bilgiler ışığında kullanıcılara yönelik çok daha kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler tasarlayıp rekor reklam geliri kaydediyor.
  • Örneğin dünya üzerinde 2 milyar insanın kullandığı sosyal medya platformu Facebook, kullanıcılarının bilgisi sayesinde geçen sene 40 milyar dolarlık reklam geliri elde etti.
  • Bilindiği üzere Facebook sanayi şirketi değil, herhangi bir mal üretmiyor. Ama kullanıcıların her saniye özel ve iş hayatlarına yönelik platforma yükledikleri bilgilerin işlenip reklam şirketlerine pazarlanması ve bu iş modelinin geleceğe yönelik büyük potansiyeli hiçbir şey üretmeyen bu şirketin piyasa değerini 528 milyar dolara taşımaya yetiyor.
  • Kıyaslama yapmak açısından örnek vermek gerekirse:
Şirket Piyasa değeri
Adı (Milyar dolar)
Google 781
Boeing 217
Toyota 197
GE 123
Daimler 90
Siemens 90
VW 82
BMW 56
General Motors 55
Ford 14
  • Google 2014’te termostat üreticisi Nest Labs’e 3.2 milyar dolar ödediğinde kimse bunun nedenine akıl sır erdiremedi.
  • Ancak şirket o termostatlar yardımıyla dünya çapında kapalı mekanlardaki insan ve hayvan hareketlerini belirleyip enerji şirketlerinden perakende kuruluşlarına kadar pek çok sektöre pazarlayarak para kazanıyor.
  • Tabi Google’ın 20 yıllık arama motoru geçmişini de hesaba kattığınızda şirketin sahip olduğu kullanıcı bilgisi hazinesinin değeri şirketin piyasa değerini de akıllara zarar 800 milyar dolar seviyesine taşıyor.
  • Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na eşdeğer!
  • Başta sosyal medya olmak üzere kullanıcıların sanal dünyada fazla düşünmeden özel hayatlarını pazarlamaya devam etmeleri ise bu şirketlerin piyasa değerlerini kısa sürede 1 trilyon dolar seviyesine ulaştıracak.

 

Sonuç: Kuş öttükçe Amazon kazanacak

  • Bu anlatılanlardan anlaşılması gereken iki konu var:
  • Birincisi: Kullanıcı bilgisi altın, petrol, elmas ve bunlar gibi kıymet ifade eden her şeyin üzerinde bir değere sahip. Bu değer kullanıcıya yönelik bilgi özelleştikçe daha da artıyor.
  • İkincisi: Şirketler kişilere yönelik en özel ve en mahrem bilgilere ulaşmak için masraftan kaçınmayacak. Eğer ortada trilyonlarca dolarlık bir pasta varsa milyon veya milyar dolarlık fiyat etiketleri şirketleri yeni satın alımlardan alı koymayacak.
  • Bu anlamda tekrar düşünüldüğünde Amazon’un Ring için ödediği 1 milyar dolar kulağa pek de fazla gelmiyor.
  • Amazon bu alışverişle sadece yapılan siparişleri eve teslim etmekle kalmayıp aynı zamanda evde kimlerin yaşadığını, geliş gidiş saatlerini, eve gelen misafirleri, yaşayanların tatil dönemlerini ve Amazon harici diğer alışveriş teslimatlarını gibi pek çok hareketi izleyebilecek.
  • Hatta belki Ring evli çiftlerin birbirlerini aldattıklarını belirlediği için mahkemede şahitlik bile yapacak.
  • Kısacası kapı zili deyip geçmeyin. Kuş öttükçe Amazon kazanacak.