Bitcoin veya Ethereum’u sevmemiş olabilirsiniz o halde size… KRİPTO TEKİR VERELİM

Başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar bu yıl manşetlerden düşmedi. Ancak dünya daha bu fırtınayı alışamadan şimdide CryptoKitty (Kripto kedicik) çılgınlığı patlak verdi. Yaklaşık bir aydır Ethereum’la alınıp satılan sanal kediler milyon dolarlık bir salgın daha başlattı

Gelişmelerin ışık hızıyla değiştiği teknoloji dünyasında bu yılda birbirinden ilgi çekici olaylar hem kullanıcıları hem de yeni farklı sektörleri heyecanlandırdı. Ancak hiç şüphesiz tüm bu heyecan ve yeniliklerin arasında kripto paralar açık bir farkla yıl boyunca kendinden en çok söz ettiren teknolojik yeniliklerin başında geldi. Daha tam olarak ne oldukları ve neye yaradıkları bile doğru dürüst anlaşılamadan finans dünyasının ortasına bomba gibi düşüverdiler. Elbette yıl boyunca öncelikli olarak sektörün ağababası olarak bilinen Bitcoin tüm manşetleri süsledi. Ancak kripto paralara yönelik rakamlara bakıldığında bu alanda yeni bir pencerenin, potansiyeli bol bir pencerenin açıldığını görüyoruz.

HİKÂYE YENİ BAŞLIYOR

Buna göre geçen sene dünya çapında yalnızca 300 civarında kripto para varken bu rakam bugün 1400’e doğru gidiyor. Piyasa değerine bakıldığında ise geçen sene tüm kripto paraların değerinin toplamı yalnızca 11 milyar dolardı. Geçtiğimiz hafta ise bu rakam 605 milyar dolar gibi inanılmaz bir seviyeye ulaştı. Diğer bir ifadeyle insanlığın yazılı tarihinin en inanılmaz balonuyla karşı karşıyayız. Rakamların neden çıktığı veya neden indiğinin bir mantık zinciri içerinde tanımlanamadığı bu ortamda ‘oyuncuların’ tek amacı yatırımlarını en kısa sürede katlayarak kişisel başarı hikayesi yazmak. Bu tür balonlarda şişme şekli farklı olsa da patlama şekli ve yarattığı sonuçlar hep aynıdır. Ama kripto paralara yönelik istatistiklere bakıldığında ortaya çıkan sonuç konunun sadece Bitcoin’le veya kripto paranın kendisiyle bile sınırlı olmadığını, bunun çok daha ötesinde bir gelişme içerisinde olduğunu gösteriyor. Daha şimdiden pek çok şirket tüm kripto para sektörünün üzerinde çalıştığı Blokchain (Blok zinciri) sistemini baz alan ürün ve servisler geliştirmek için kolları sıvadı bile. Kripto para dünyasının geleceği ne olacak bilinmez ama blok zinciri siteminin tarih yazmaya henüz başladığını söyleyebiliriz.

UYGULAMALAR DEĞİŞİYOR

Yatırımcılar ise konuya pek hakim olmasalar da aynı 20 yıl önce internet ve mobil telefon rüzgarının esmeye başladığı dönemde olduğu gibi yine tarihi bir dönüm noktasına gelindiğini fark ettiler. Girişimciler tarafında ise tasarımcılar blok zinciri sisteminin sadece finans sektörü ayağıyla değil diğer farklı yönleriyle de ilgilenmeye başladılar. Bunun en çarpıcı örneği ise Ethereum’dan geliyor. Kripto para olarak dikkat çeken marka şu sıralar peş peşe kullanıma sunduğu uygulamalarla eğlence dünyasından krediye, ödeme sistemlerinden turizme kadar farklı alanlara el atmış durumda. CryptoKitty (Kripto kedicik) uygulaması ise gördüğü yoğun ilgiyle kripto para birimi Ethereum’u bile işlem akışını altüst etti.

Nadir kediciklerin biri 115 bin dolara satıldı

  • Kripto kedi oyununda farklı türde kediler alınıp satılabiliyor.
  • Ayrıca bu kediler kendi aralarında üreyip yeni kediciklerin de oyuna dahil olmasını sağlıyor.
  • Kedilerin cinsiyeti ise sabit değil sürekli değişebiliyor.
  • Oyundaki her kedi tamamen eşsiz ve onu üretene ait oluyor.
  • Oyunda kullanılan kedilerin hiçbiri kopyalanamadığı gibi yok edilmesi de yazılım gereği mümkün değil.
  • Kripto kedi oyunu blokchain alanında yeni bir pencerenin açılmasına neden oldu.
  • Zira kripto kediler, Bitcoin, Ethereum ve Ripple gibi bir kripto para değil.
  • Sanal kedicikler blokchain teknolojisinin bir başka yönü olan koleksiyon ve açık artırma seçeneklerini temsil ediyor.
  • Yazılım 4 milyar farklı kedinin üretilmesine imkan sağlıyor. Ancak kedileri ayrıcalıklı kılan bazı özellikleri oluyor.
  • Bu özellikler çok nadir sayıda kedide ortaya çıkıyorsa kediciğin fiyatı baş döndürücü seviyelere çıkabiliyor.
  • Halen 2-3 dolara standart bir kedi alınabilirken süper nadir kediler 115 bin dolardan satılabiliyor.
  • Ancak fiyatlar bununla da sınırlı değil. Spekülasyon ve çılgınlığın üst seviyeye ulaştığı bir noktadan itibaren ultra nadir kedilerin fiyatı 60 milyon doları bile aşabiliyor.
  • Bunlardan henüz satılan olmadı. Ancak bu alanda da sınırların aşılması sektörün genel tabiatına uygun olarak ancak an meselesidir diyebiliriz

Kripto kuçucuk uygulaması yolda

  • CryproKitty (Kripto kedicik) oyunu 28 Kasım’da kullanıma girdi.
  • Sistem 15 dakikada 1 tane kedi üretiyor.
  • Bu kedinin fiyatı ise satışı yapılan son 5 kedinin fiyat ortalamasına göre belirleniyor.
  • Oyunu tasarlayan AxiomZen şirketi ilk doğan kedinin satış fiyatının tamamını alıyor.
  • Daha sonra oyun dahilinde yapılan her satıştan da yüzde 3.75 komisyon alıyor.
  • Şu ana kadar 16 milyon dolarlık kripto kedi satışı yapıldı
  • Şirket yakında KriptoPuppy (kripto kuçucuk) ve KriptoAnimals (Kripto hayvanlar) adı altında yeni oyunları uygulama olarak piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.