Katalonya’nın kurtuluşu olarak gördüğü boşanmanın bedeli ağır olur

Katalonya yıllardır İspanya’dan ayrılmak için çabalıyor. Ancak bölgenin bu konuda en çok güvendiği güçlü ekonomisi ayrılık sonrası en büyük felaketi haline gelebilir

 

Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği de Katalonya özerk bölgesinin İspanya’dan ayrılma hareketini yakından takip ediyor. Bölge halkı sosyal ve siyasi pek çok sorunun yanı sıra ekonomik şartlar nedeniyle de artık İspanya’nın bir parçası olmak istemiyor. İspanya ekonomisinin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan bölge mevcut üretim gücüyle tek başına ayakta durabileceğini savunuyor. Ayrıca ülke sanayisinin yaklaşık yüzde 40’lık bir bölümünü de bölge sınırları içerisinde tutan Katalonlar nitelikli eleman ve eğitimli genç nesilleriyle AB ve küresel ekonomik rekabette daha avantajlı durma geçeceklerini düşünüyor.

Grafik: Barış Bektaş

DÜNYADA 48’İNCİ AMA…

Ancak Katalonya’nın 5.1 milyonluk nüfusuyla bu hayallerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine yönelik şüpheler sadece AB genelinde değil Katalonya halkı içinde de giderek artıyor. Bölge 223 milyar Euro’luk ekonomisiyle Finlandiya, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti’nden daha büyük ve 28 ülkeli AB sıralamasında 13’üncü sırada yer alabilecek güçte. Ayrıca dünyanın da en büyük 48’inci ekonomisi durumunda. Diğer yandan kişi başına gelir AB ortalamasının üstünde bulunurken işsizlik de yüzde 13 ile yüzde 17’lik İspanya’nın işsizlik oranının altında bulunuyor. Ancak Katalonya’nın tüm bu olumlu ekonomik tablosunun İspanya ve AB şemsiyesi altında sağlandığını da unutmamak gerekir. Diğer bir ifadeyle bu şemsiyelerin dışında kalacak Katalonya’nın ekonomik olarak gücünün devam edebilmesi için salt milliyetçiliğin çok daha ötesinde çaba ve yaratıcılık gerekecek.

AB’de anavatanlarından ayrılmayı planlayan pek çok bölge var

Grafik: Barış Bektaş

AB KENDİ CANININ DERDİNE DÜŞTÜ

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması ise sadece İspanya’yı değil aynı zamanda AB’nin genelini de ilgilendiren önemli bir sorun. Zira İspanya’nın haricinde Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika ve İtalya gibi pek çok ülkede bazı bölge ve kültürel guruplar anavatanlarından ayrılıp kendi yollarına gitmeyi hayal ediyor. AB, Euro Bölgesi ve para birimi olarak Euro’nun sonu anlamına gelecek böyle bir adımı engellemek için AB şu sıralar bölünmeye karşı olarak İspanya’ya destek çıkıyor.

 

Katalonya’nın ekonomisi 28 ülkeden oluşan AB’de 13’üncü sıraya yerleşebilecek güçte

Ülke adı GSYİH (Milyar Euro)
1. Almanya 3144
2. İngiltere 2366
3. Fransa 2228
4. İtalya 1680
5. İspanya 1118
13. Katalonya 223
14. Finlandiya 215
15. Portekiz 185
16. Çek Cumh. 176
17. Yunanistan 175

Katalonya İspanya’dan ayrılırsa ekonomik olarak ne değişir?

  • İspanya tek bir adımla sanayi üretiminin neredeyse yarısını kaybeder
  • GSYH’sinde çöküş yaşayacak olan ülke borç sorunuyla karşı karşıya kalır
  • Katalonya ise AB’nin yanı sıra Euro Bölgesi’nin de dışında kalır
  • Bölgeye yönelik olarak İspanya dahil tüm ülkeler gümrük vergisi uygulamaya başlar
  • Katalonya AB ortak pazarının dışında kalır ve rekabet gücünü hızla kaybeder
  • Halen Katalonya’ya yıllık olarak gelen 43 milyar Euro’luk dış yatırımın büyük bir bölümü kesilir
  • Bölge para birimi olarak Euro’yu kullanamayacağı için kendi para birimine geçer
  • Bu para birimi küresel piyasalarda tanınmadığı için enflasyonist baskılar artar