Kaybolacak iş alanlarını boş verin, yapay zekâ İNSANLIĞIN SON İCADI OLABİLİR (II)

Gelişen yapay zekâ teknolojilerinin dünya üzerinde kitlesel işsizliğe neden olmasından endişe ediliyor. Ancak böyle giderse yapay zekâ sadece bizi işimizden etmekle kalmayıp aynı zamanda aklımızı da alacak. Bu teknoloji insanlığın son icadı olabilir

İletişimden eğlenceye, iş hayatından eğitime kadar teknoloji dünyası bizlere sunduğu sayısız yenilikle hayatımızı renklendirmeye devam ediyor. Diğer yandan teknolojik ilerlemenin hayatın her alanını yönlendirmesiyle birlikte mevcut gelişmelerin yakın gelecekte kontrolden çıkarak yaşantımızı cehenneme çevireceğine yönelik endişeler de giderek artıyor. Bu endişelerin merkezinde ise yapay zekâ bulunuyor. Daha önce ne bilgisayarların yükselişi, ne de cep telefonların veya internetin yaygın hale gelmesi insanları bu denli endişelendirmemişti.

BİR OYUN TÜM ALGIYI DEĞİŞTİRDİ

Ancak son derece sembolik bir öneme sahip olsa da IBM’in süper bilgisayarı Deep Blue’nun 1997’de Rus satranç ustası Garry Kasparov’u yenmesi Hollywood filmlerinin haricinde gerçek hayatta da yapay zekânın birden tehdit olarak algılanmasına neden oldu. Ogün bugün yapay zekâ temelli her makinenin insan karşısında kazandığı zafer insanlık için geleceğe yönelik bir korku kaynağı haline geldi. Bu kaygıların tamamen yersiz olduğunu söylemek mümkün değil. Zira doğru yasal düzenlemelerle hareket alanı belirlenmezse, robotlara kaptırılacak meslekler bir yana, yapay zekânın insanlığın son buluşu olma riski var.

Ex Machina yapay zekâ konusuna dikkat çeken filmler arasında bulunuyor.

KARARI DAHA AKILLI OLAN VERECEK

Şu sıralar yapay zekâ hizmetlerinin en ateşli savunucularının bu konuda en çok kazanç beklentisi içerisindeki Silikon Vadisi şirketleri olduğunu görüyoruz. Bu şirketler kısa sürede kolayca kazandıkları milyarlarca dolar ve ulaştıkları trilyonlarca dolarlık piyasa değerleriyle yapay zekâ teknolojilerinin nedenli etkin olduğunu gösterdiler. Gelişmeler bu şekilde devam edecek olursa gelecekte var olacak şirketler de olabildiğince az insanın çalıştığı ve kontrolün yapay zekâ yazılımlarının kararı doğrultusunda işleyen yapılar haline gelecek.

GEÇİŞ DÖNEMİNDE İŞSİZLİK KAÇINILMAZ  

Buna göre ilk etapta basit üretim ve hizmet işlerinde kullanılacak robotlar zamanla çok daha karmaşık görevler üstlenecek. İşlemci gücü ve yapay zekâ teknolojilerinde yaşanacak gelişmelere paralel robotların görev tanımı değişecek. Uzmanlar 2025 yılına gelindiğinde artık pek çok ofis görevinin robotlar tarafından yapılacağını ön görüyor. Bu değişim ise aynı buhar teknolojisinin keşfedilmesiyle başlayan makineleşme ve sonrasında yaşanan işsizlik gibi yan etkileri beraberinde getirecek. Hesaplamalara göre gelişen robot teknolojileri ile gelecek 20 yılda sadece ABD’de mevcut istihdamın yüzde 50’si değişime uğrayacak. Diğer bir ifadeyle robotların yapay zekâyla donatılıp iş dünyasına girmesiyle hayatımız da bir daha eskisi gibi olmayacak.

‘Her’ filmi ise bulut üzerinde gelişen bir yapay zekâ ile insanların ilişkisini ele alıyor

İŞLERİ ROBOTLAR YAPACAKSA İNSANLAR NEYLE UĞRAŞACAK?

Yapay zekâ temelli robotlar şirketler için verimlilik açısından insanlara kıyasla çok daha fazla avantaj vaat etmeleri iş hayatında yeni bir dönemi başlatacak. Yapılan açıklamalar şöyle: “Geçiş döneminde iş alanlarını robotlara kaptıran insanlar yeniden eğitim görerek yeni yetenekler edinecek. Böylece ağır ve rutin işler robotlara kalırken insanlar yapay zekâyı aşan daha yaratıcı işleri üstlenecek. Sürekli çalışmaya da gerek kalmayacak”. Kulağa çok da kötü gelmiyor. Ancak insanların öğrenmesi gereken ‘yaratıcı’ işlerin ne olduğu konusunda açıklamalar net değil. Örneğin inşaat işçileri heykeltıraş mı olacak ya da marangozlar baleye mi başlayacak? En önemlisi işin kaybedilmesi veya düşük nitelikli bir görevin üstlenilmesi maaşın da ortadan kalkması veya çok gerilemesi anlamına gelecek. Böyle bir toplumda tüketim nereden gelecek? Tüketim yoksa şirketler kime ne satacak? İşi gücü olmayan veya öylesine ‘takılan’ insanların yaşama motivasyonları ne olacak? Bu durum yakın gelecekte psikologları en parlak meslek grubu haline getirebilir.

DÜŞÜNME KONUSU ‘SERVİS’ HALİNE GELDİ

İnsan işlem konusunda makineden yavaş olduğu için düşünme işinin yapay zekâ tarafından insanlık adına üstlenilen bir servise dönüşme riski ortaya çıkıyor. Bu imkânsız demeyin. Zira bugün bile akıllı telefonlar insanlara günün hangi saatinde ne yiyip içeceğini, günde kaç adım yürümesi gerektiğini ve hatta akşama kiminle çıkmasının daha doğru olacağını önerebiliyor. Peki bizi dünyadaki diğer varlıklardan ayırt eden akıl ve düşünme yeteneğimizi makinelere devredersek bizim sonumuz ne olur? Kitlesel bir aptallık dönemine mi giriyoruz? Yoksa girdik de farkında mı değiliz, ki bu aptallığın en belirgin işareti olurdu.

….ve eğer işler ters giderse insanlar için bir daha ‘Hasta la Vista, baby’ olmayabilir.

İnsanın evrimi makineden çok daha yavaş ilerliyor

  • Moore Yasası gereği her iki yılda bir işlemcilerin performansı ikiye katlanıyor.
  • Bu hesabın yanı sıra gelişen teknolojilerin işlemci kapasitesini 2050’ye kadar 100 kat artırması bekleniyor.
  • 2029’a gelindiğinde yapay zekânın, insan zekâsına yaklaşması hatta geride bırakması bekleniyor.
  • Robotların bu sayede hızla büyüyen ‘büyük veri’ kaynağını insandan çok daha verimli kullanması gündeme gelecek.
  • Verileri hızlı ve verimli kullanan robotlar insanlardan daha üretken ve doğru kararlar verir hale geleceği için insanların karar verme konumundaki yerleri robot yazılımlara kayacak.
  • Ünlü bilim adamı Stephen Hawking’in de uyardığı gibi tam bu noktadan itibaren insanlığın geleceği tür olarak artık tehlikeye girmiş olacak.
  • Zira dünyada işlerin devamı için artık sağlıklı ve eğitimli nesiller yerine yapay zekâsı sürekli güncellenen yüksek performanslı robotlar/makineler yeterli olacak.
  • Düşünme yeteneğini henüz kaybetmemiş olan insanlar ise hayatlarının önemli bir bölümünü varoluş nedenlerini anlamaya çalışmakla geçirecek.

 

ROBOTLAR INSAN ILIŞKILERINI GEREKTIREN IŞLERI BECEREMEYECEK 

Meslek adı İşin robot tarafından yapılma ihtimali (%)
Çağrı merkezi 99
Kredi danışmanı 98
Sigorta danışmanı 98
Aşçı 96
Sekreter 96
Makine operatörü 95
Emlakçi 86
Bilgisayar tamircisi 78
Otobüs şoförü 67
Gardiyan 60
Pilot 55
Yazılımcı 48
Hâkim 40
Tesisatçı 35
Yönetici 25
TV/Radyo sunucu 10
Eğitimci 8
Yazar 3
Avukat 3
Mimar 2
Diş hekimi 1
İlkokul öğretmeni 1
Psikolog 1