İnsan işi değil ve bir daha da olmayacak

‘WannaCry’ virüsü dün de küresel çapta yayılmaya devam etti. Uzmanlar yazılımın silah olarak geliştirildiğini hatırlatarak saldırıların yapay zeka kontrolündeki bilgisayarlar tarafından koordine edildiğini ve suçlu olarak bir insanın yakalanmasının artık çok zor olduğunu söyledi. Microsoft ise yaptığı açıklamada kullanıcıları bilgisayarlarındaki işletim sistemlerini zamanında güncellememekle suçlayarak virüsün yayılma nedenini müşterilerinin üzerine yıktı. Bu arada Microsoft’un yaklaşık 40 yıldan beri işletim sistemi geliştirmesine rağmen hala neden düzgün çalışan ve güvenlik açıkları olmayan tek bir yazılımının dahi olmadığı sorusu ise bu virüs saldırısında da yine yanıtsız kaldı.

6 SAATTE DÜNYAYI SARDI

Dünya son zamanların en yıkıcı fidye yazılımı saldırısıyla mücadeleye devam ediyor. İlk olarak 12 Mayıs gece yarısı İngiltere’de ortaya çıkan yazılım sadece 6 saat içerisinde neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Toplam 150 ülkenin etkilendiği saldırılar sonucu şu ana kadar 200 binin üzerinde kurum ve kuruluş fidye yazılımının kurbanı oldu. Hafta sonu devreye girmiş olmasına rağmen büyük bir hızla yayılan virüs haftanın ilk iş günüyle birlikte dün de dünya çapında yayılmaya devam etti. Ülke ve şirketler saldırılardan haberdar olduğu için pazartesi günü beklenen büyük felaketlere sahne olmamasına rağmen fidye yazılımı dün de kendiden söz ettirdi.

1.3 MİLYON PC RİSK ALTINDA

Başta Rusya ve Tayvan olmak üzere İspanya, Ukrayna, Brezilya ve Endonezya da haftaya sanal saldırıların kötü etkileriyle başladı. Rusya ve İspanya’da ulaşım ve iletişim altyapısı kötü etkilenirken Endonezya’da hastanelerin hasta kayıtlarına uzun saatler ulaşılmadı. ABD’de Başkan Donald Trump’ın güvenlik danışmanı ve Ulusal Güvenlik Uzmanı Tom Bossert yaptığı açıklamada ‘WannaCry’ yazılımının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ancak benzer saldırıların her an yaşanabileceğini söyledi. Diğer yandan dünya çapında kullanım dışı kalan 200 bin kişi ve kuruluşa bağlı bilgisayarın iletişim halinde olduğu en az 1.3 milyon bilgisayarı daha etkileme riskinin olduğu uyarısı yapıldı. Uzmanlar yazılımın önceki yıllarda yaşandığı gibi insan değil yapay zeka kontrolünde olabileceğine de işaret ederek bu nedenle saldırının sorumlularının yakalanmasının da mümkün olamayacağını söyledi.

NSA kendi silahlarını çaldırdı!

  • ABD’nin askeri gizli servisi olarak bilinen Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) virüs yazılımı ordusu var.
  • Bu ordu dünya üzerindeki tüm yazılımların açık noktalarını belirleyip saldırı aracına çeviriyor.
  • Bu yöntemle silaha dönüşen yazılımlar ülkelere konvansiyonel silahlardan çok daha ağır hasar verebiliyor.
  • Ancak NSA, Ağustos 2016’da hacker saldırısına uğrayarak sanal silahlarının büyük bölümünü kaptırdı.
  • Kimin elinde olduğu bilinmeyen bu silahlar dünyanın başına uzun yıllar dert açabilecek güçte.

Sisteminizi güncellemezseniz olacağı budur

Microsoft Genel Konsey Üyesi ve Hukuk Bölümü Başkan Yardımısı Brad Smith, yaşanan son virüs saldırılarının hem şirket hem de ülkeler için bir uyarı çağrısı olduğunu belirterek, “Sistemler güncellenmezse korunma da olmaz” dedi

Microsoft cuma gününden itibaren 150 ülkeyi vuran siber saldırının hükümetler tarafından bir “uyanın çağrısı” olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Microsoft, hükümetlerin verileri, hackerlerin kolayca ulaşabilecekleri programlara depoladıklarını belirterek, en son virüsün Microsoft Windows’un bir açığını kullandığının ABD istihbaratı tarafından tespit edildiğini söyledi. Microsoft Genel Konsey Üyesi ve Hukuk Bölümü Başkan Yardımısı Brad Smith yaptığı yazılı açıklamada, hükümetlerin söz konusu siber saldırıları “alarm” olarak görmesi gerektiğini belirtti. Saldırıyı konvansiyonel silahlarla eşdeğer bir senaryo olarak değerlendiren Smith, bunun ABD ordusunun, Tomahawk füzelerinin bir kısmını çaldırması gibi olduğuna dikkati çekti. Smith, “CIA tarafından depolanan hassas konuların WikiLeakste yayımlandığını gördük ve şimdi de Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından çalınan hassas bilgiler, dünya çapında müşterileri etkiliyor. Siber suçlar daha karmaşık hale geldikçe, müşteriler sistemlerini güncellemediği sürece tehditlere karşı kendilerini koruyacak basit bir yol yok.” ifadelerini kullandı. Smith son saldırılarla birlikte daha önce teknik desteğin kesildiği Windows XP gibi eski işletim sistemleri için de güvenlik yamalarının yayımlandığını sözlerine ekledi.