Mobil Dünya Kongresi tüm hızıyla devam ediyor. Teknoloji şirketleri etkinlikte günümüzün en yeni mobil cihazlarını tanıtıyor. Ancak “The Next Element” sloganıyla yola çıkan fuarda bütün gözler asıl mobil teknolojiyi takip edecek bir sonraki büyük devrimin arayışında
Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından Mobil Dünya Kongresi (MWC) İspanya’nın Barselona kentinde deam ediyor. 2 Mart’a kadar açık kalacak fuarda teknoloji dünyasının en son yenilikleri sergilenirken geleceğe yönelik trentler de düzenlenenen konferanslarda masaya yatırılıyor. Nesnelerin interneti, teknolojilerin hayata geçmesine destek verecek regülasyonlar, akıllı şehirler ve daha pek çok konu. Sektörün yeni arayışlar içerisinde olduğunu gösteren en önemli işaret ise bu yıl fuarın seçtiği slogan oldu: “The Next Element”
BİR DÖNEM KAPANIYOR
Kısaca bir sonraki adım veya bir sonraki büyük değişim olarak çevirebileceğimiz bu ifade aslında fuarda esen havanın da kısa bir özeti durumunda. Zira gerek internet ve gerekse mobil iletişim geçen 20 yıla damgasını vurdu. Bu iki ‘element’ çevresinde gerçekleşen yenilikler sadece haberleşme ve iş hayatını değiştirmekle kalmadı aynı zamanda dünya çapında yeni bir yaşam tarzının da oluşmasına neden oldu. Ancak konunun uzmanları bir sonraki adımın şimdiden tasarlanıp kullanıcıların da küresel çapta buna hazırlanması gerektiğini biliyor. Teknoloji fuarlarının bugüne kadarki tartışmasız yıldızları olan cep telefonları hem teknik hem de fiziki olarak sınırlarına ulaştı. Fuarda tanıtılan yeni cepler de dahil olmak üzere tanıtımı yapılan tüm mobil telefonlar artık büyük oranda aynı donanıma sahip ve benzer özellikler taşıyor.
HEDEF 2000 Mbps VE ÜZERİ
Diğer bir ifadeyle bir sonraki büyük adım için (The Next Element) çok daha farklı ürün ve servisler gerekiyor. MWC’de düzenlenen özel oturumlarda özellikle 5G’nin altının çok kalın olarak çizildiği görülüyor. Zira geleceğin dünyası için planlanan akıllı şehirler, kendi başına hareket eden otomobiller, Sanayi 4.0 gibi pek çok yeniliği halen kullanmakta olduğumuz 4.5G ile hayata geçirmek mümkün görünmüyor. Saniyede 100-200 Mbps’lik internet hızları mevcut günlük iletişim alışkanlıklarımız için yeterli görünüyor. Ancak tüm nesnelerin birbiriyle haberleştiği, üretimin insansız fabrikalarda yapıldığı, trafiğin insanlardan bağımsız yazılımlar tarafından yönetilen dünyada istenen internet hızları 2000 Mbps’den başlıyor. Bunun için ise henüz hayalleri kurulan ve 2020’den itibaren hayata geçmesi beklenen 5G bile yeterli kalmıyor. Üzerinde konuşulan konuların başında ise interneti günlük kullanım ve sanayi interneti olarak parçalayarak yeniden tanımlamak geliyor. Böyle bir dünyada işleyişin merkezinde neyin olacağı ise henüz tam olarak belli değil. Bilinen konu şu ki günümüzde temel nesne (The Element) olan cep telefonları bu görevi üstlenemeyecek. Ortak fikir yapay zekanın (Artificial Intelligence – AI) bu koltuk için en uygun aday olduğu yönünde.
5G bile gelecek için yetersiz kalıyor
- Cep telefonları ve internet geçen 20 seneye yön verdi.
- Ancak gelecek 20 sene için yeni teknolojiler gerekiyor.
- İnternet ve yapay zeka yeni dönemin motorları olacak.
- İnternetin günlük hayat ve sanayi olarak ikiye ayrılması gündemde.
- 5G teknolojisi en çok konuşulan sistemlerin başında geliyor.
- Ancak gelecek için öngörülen dünyaya 5G de yeterli olmuyor.
- Uzmanlar saniyede en az 2000 Mbps hızında internet hedefliyor.
- Yeni dönemin internet ve ürün standartları için ise kıyasıya yarış var.