İnsanları uzaktan kumanda etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı

44eerrABD’de pazarlamacılar Pokemon Go’yu keşfetti. New York’ta esnaf sanal karakter avına çıkan oyuncuları dükkanlarına çekip cirolarını katladı. Oyuna gelecek yeni güncellemeyle karakter satışı da başlayacak. McDonald’s oyun içerisinde reklam veren ilk şirket olmak için hazırlanıyor. Dünya çapında sokak sokak dolaşıp Pokemon kovalayanlar ise asıl avın kendileri olduğunun farkında bile değil

Mobil dünyanın yeni yıldızı Pokemon Go oyununa yönelik gelen rakamlar her gün biraz daha şaşırtıcı oluyor. Halen dünya çapında en az 200 milyon insan tarafından oynandığı tahmine dilen oyunun hayran kitlesi hızla artıyor. Oyunun yaratıcısı Niantic ve bağlı olduğu Nintendo’nun piyasa değeri 12 milyar dolar artarken şirket hisseleri de yüzde 58 yükseldi. Peki neden? Sokaklarda dolaşan ve sanal birtakım sembolleri cep telefonlarıyla yakalamaya çalışan yüz milyonlarca insan neden bir şirketin piyasa değerini milyarlarca dolar yükseltiyor? Cevap: Ekonomik potansiyel. Bunun ne anlama geldiğini ise şu sıralar ABD’de görmek mümkün.

 EMLAKÇILAR DA SEVDİ

ABD’de başta New York olmak üzere büyük şehirlerdeki esnaf sanal karakterleri avlamak için dükkanlarının yakınına gelen oyuncuları indirimlerle veya ödüllerle mağazalarına davet ediyor. Esnaf sanal karakterlerin yerini değiştiremiyor. Ancak esnaf oyun içerisinde var olan ve ‘Tavlama’ olarak adlandırabileceğimiz bazı özellikleri satın alıyor. Bu özelliklerle esnaf mağazalarının çevresine nadir bulunan sanal Pokemon’larla dolduruyor. 30 dakika süreyle burada kalan sanal karakterler bir anda çok sayıda oyuncunun dükkan çevresinde veya içerisinde toplanmasına neden oluyor. Emlak şirketleri ise ellerindeki kiralık dükkanların çok sayıda Pokemon’ların bulunduğu bölgelerde yer aldığını ileri sürerek piyasada pazarlıyor. Bu yolla son bir haftada hem kiralamaların hem de kiraların arttığı belirtildi.

5466PAZARLAMADA ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Pokemon Go pazarlamacıların uzun yıllardır üstesinden gelemedikleri önemli bir sorunu aşmalarına yardımcı oldu: Lokalizasyon bazlı reklam dağıtımı. Şirketler kendilerine yakın bölgelerde dolaşan potansiyel müşterilere bugüne kadar mobil telefonlar üzerinden kısa mesaj yoluyla ulaşıyordu. Ancak bu yönten kullanıcılardan çok tepki aldığı için sistem müşteri ilişkilerinde yarardan çok zarara neden oldu. Ancak Pokemon Go ile bu sorun olabilecek en şık ve avantajlı şekilde aşılmış oldu. Buna göre artık müşterinin mağazanın yanına kadar gelmesi baklanmayacak, tam tersine müşteri küçük ödüllerle mağazaya bilinçli olarak yönlendirilecek. Kapıya kadar gelen alıcıyı içeri çekmek ise artık çocuk oyuncağı. Pokemon Go şu ana kadar pek çok özelliği ve insanlar üzerindeki etkisiyle şaşırttı. Ancak asıl konu oyun küçük ödüllerle kalabalığın kolayca yönlendirilebildiğini ve bunun dünya çapında nasıl yapılabileceğini ürkütücü bir şekilde gösterdi. Kısa sürede çevremizi saracak binlerce zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisine dayalı yeni ‘olta’ oyunlarına hazır olun.

Parayı bastıran Pokemon’u istediği yere yerleştirecek

Niantic CEO’su John Hanke yaptığı açıklamada sanal sembolleri yerleştirmek için lokasyon sponsorluğuna başlanacağını söyledi. Hanke açıklamasında oyunun bir sonraki güncellemesinde şirketlerin ücret karşılığı kendi mekanlarına nadir bulunan Pokemon’lar yerleştirebileceklerini söyledi. Bir sonraki güncellemede doğrudan oynanan karakteri güçlendirici özelliklerin satışı uygulamaya ekleneceği gibi kullanıcıların da kendi aralarında alışveriş yapabilecekleri belirtiliyor. Şirketin oyuna yönelik sadece bir değil çok sayıda güncelleme planladığı gelen haberler arasında.