Japon dijital oyun üreticisi Nintendo şirket tarihinin en dikkat çekici başarılarından birine imza attı. Donkey Kong, The Legend of Zelda ve Pokémon gibi oyun tarihine geçmiş ürünleri tasarlayan şirket son olarak mobil cihazlar için piyasaya sürdüğü ‘Pokemon Go’ uygulamasıyla baş döndürücü bir çıkış yakaladı. Şirketin 7 Temmuz’da satışa çıkardığı ‘Pokemon Go’ adlı yeni uygulamasıyla öylesine büyük bir taleple karşılaştı ki Nintendo’nun piyasa değeri iki günde toplam 7.5 milyar dolar arttı. Şirketin hisse senetleri sadece dün yüzde 25’lik rekor çıkış yakaladı. 7 Temmuz’dan bu yana sağlanan toplam yükseliş ise yüzde 36’yı aştı.
KANOLARLA KOVALADILAR!
Mobil cihazlar üzerinden oynanan oyun, kullanıcıların yakınlarındaki hayali Pokemon’ları takip edip yakalamasını istiyor. Zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisinin kullanıldığı oyunda kullanıcılara mobil cihazlarının ekranlarındaki haritalar yardımıyla yakınlarındaki sanal Pokemon’ların yeri gösteriliyor. Tarif edilen noktaya ulaşan kullanıcı mobil cihazının ekranını çevresine yönelttiğinde, uygulamanın yardımıyla sadece kendisine görünen Pokemon’u yakalıyor. Oyun ilk etapta ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kullanıma sunuldu. Bu ülkelerden gelen haberlerde kullanıcıların otomobil, motosiklet ve hatta kano kiralayarak sanal Pokemon’ların peşine düştüğü belirtildi.
AVA GİDERKEN ANLANDILAR
Bu arada yeni oyunu sadece kullanıcıların değil aynı zamanda soyguncuların da çok sevdiği anlaşılıyor. ABD basınında yer alan haberlere göre ülkenin Missouri Eyaleti’nde sadece geçen pazar akşamı Pokemon Go oynayan en az 15 kişi soyguncuların kurbanı oldu. Güvenlik güçleri soyguncuların sanal Pokemon’ların saklı olduğu ıssız yerlerde pusu kurup kurbanlarını beklediğini ve bu yöntemle çok sayıda kişinin cep telefonlarının yanı sıra diğer değerli eşyalarının da çalındığını bildirdi. Ayrıca konuyla bağlantılı bir dizi trafik kazası da yaşandı. Bu olaylarda da yaya veya bisikletlerle Pokemon avına çıkan kullanıcıların çevrelerindeki trafiğe dikkat etmedikleri için hafif yaralanmalarla sonuçlanan çok sayıda kazaya uğradıkları belirtildi.
DETAYLI KONUM BİLGİSİ TOPLUYOR
Pokemon Go’nun ilk günlerdeki başarısının kalıcı bir ekonomik getiriye dönüşüp dönüşmeyeceğini ise zaman gösterecek. Yapılan ölçümlere göre Pokemon Go’nun ortalama kullanım süresi 43 dakika ile daha şimdiden WhatsApp, Instagram ve Tinder gibi çok popüler sosyal medya uygulamalarını geride bırakmayı başardı. Eğer mevcut talep bu seviyesini koruyacak hatta artacak olursa çok sayıda reklam şirketi oyun içerisinde görünmek için Nintendo’nun kapısını çalacak. Bu arada oyunun oynanması doğrudan mobil cihazların küresel konumlama sistemi (GPS) özelliğine bağlı olması oyunun ekonomik açıdan değerini artırıyor. Zira Pokemon Go, kullanıcıların anlık olarak bulunduğu veya gelecek saatler içerisinde bulunması muhtemel noktalar hakkında çok değerli konum bilgisi sunuyor. Bu bilgiler de güvenlikten her türlü tüketim alanına kadar çok geniş bir yelpazede pazarlanma potansiyeline sahip. Diğer yandan uygulamanın yoğun olarak GPS kullanması ise telefonun pili için hiç de iyi bir haber değil.