TRT ‘akıllıyı’ da bandrole bağladı

222229000Resmi gazete de yer alan yeni bir düzenlemeye göre radyo ve TV yayını alabilen cep telefonları, tablet ve bilgisayarlardan da bandrol bedeli alınacak. Cep telefonlarında 60-100 TL daha yüksek fiyat anlamına gelen yeni uygulama ile TRT’nin hesabına da yılda ek olarak en az 900 milyon TL daha girecek

Resmi Gazete’nin dün yayımlanan sayısında yer alan yeni düzenlemelere göre internet bağlantısına sahip akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlara da bandrol uygulamasına başlanacak. Bakanlar Kurulu kararına göre 3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, “İnternet bağlantısı vasıtasıyla doğrudan veya herhangi bir yazılım veya donanım ilavesiyle radyo ve TV yayınlarını” alabilen cihazlar yüzde 6 oran üzerinden TRT bandrolü uygulamasına tabi olacak. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre daha önce sadece radyo yayınını algılamaya yarayan dahili tüner ile radyo/veya televizyon yayınlarını alabilen cep telefonlarından uygulanan yüzde 6’lık bandrol ücreti yeni düzenlemeyle yüzde 7’ye çıkartıldı. Cihaz dahilinde tüner olmayan ürünler ise bugüne kadar bandrol uygulamasına dahil değildi. Yeni uygulamayla bu ürünlere de ithal bedelleri üzerinden yüzde 6’lık bandrol uygulaması başlayacak. Yasa gereği tablet ve bilgisayarlarda da yüzde 2 ve 3 oranında TRT bandrolü uygulamasına geçilirken radyo ve televizyonlardan daha önce alınan yüzde 16 oranında alınan TRT bandrolü uygulanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Yasanın bu şekilde uygulamaya geçmesiyle tüketicinin cebi alev alırken TRT’nin gelirlerinde ise olağanüstü bir sıçrayış yaşanacak. Zira ÖTV ve KDV’nin de eklenmesiyle yüzde 10’a çıkması beklenen bu oranın ortalama bir cep telefonu fiyatını 60-100 TL arasında daha zamlandırması bekleniyor. Bu gelişmenin TRT’ye yansıması ise çok daha farklı olacak. Buna göre yılda yaklaşık 12 ila 15 milyon cep telefonunun satıldığı Türkiye’de yeni bandrol uygulaması TRT’nin hesabına yıllık ek en az 900 milyon TL daha yatması anlamına gelecek. Böylece TRT’nin mevcut 1.4 milyar TL’lik yıllık gelirleri de 2.3 milyar TL’ye ulaşmış olacak.

Nesnelerin interneti ile yasanın kapsama alanı genişleyecek

Vergi avantajı elde edebilmek için üretici şirketler veya ithalatçı kuruluşlar cihaz dahilinde bulunan tuner ünitelerini ya monte etmiyordu ya da yazılım yardımıyla kullanım dışı bırakıyordu. Yürürlüğe giren yasayla artık bu avantaj ortadan kalktı. Ancak yasadaki değişiklik cep telefonlarında fiyat artışına neden olacağı için yurtdışından kaçak cihaz getirme olaylarının artabileceği belirtiliyor. Diğer yandan nesnelerin interneti adı verilen ve yakın dönemde hayatımıza girecek pek çok yeni cihazın da yasa gereği bandrol kapsamına girmesi söz konusu olacak. Zira ister akıllı saatler, yeni nesil otomobiller, internete bağlanabilen buzdolapları veya fırınlar olsun dijital nitelikli ürünler çeşitli uygulamalarla radyo ve TV izlemeye imkan sağlayacağı için uygulamaya alınan yeni bandrol yasası kapsamında ek vergiye girecek.