Bu sene kasım ayında FIA tarafından düzenlenecek “Roborace” yarışlarıyla birlikte motor sporlarında kontrol Formula 1 pilotlarından yapay zeka temelli algoritmalara geçecek. Ayrton Senna veya Michael Schumacher gibi efsanelerin dönemi kapanırken işletim sistemi savaşı mobil cihazlardan yeni nesil dört tekerlilerin dünyasına kayacak
Dijital teknolojiler otomobil yarışlarını değiştirmeye devam ediyor. Son 20 yılda özellikle Formula 1 araçlarının neredeyse tüm fonksiyonlarını direksiyondan kumanda edilir hale getiren teknolojik gelişmeler şu sıralar son ve en önemli değişikliği hayata geçirmeye hazırlanıyor. Elektrikli araçların yarışını düzenleyen Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Formula E CEO’su Alejandro Agag yaptığı açıklamada bu yıl kasım ayında düzenlenecek yeni nesil “Roborace” yarışında insanlar yerine yapay zeka (Artificial Intelligence – AI) tarafından kumanda edilen araçların birbiriyle kapışacaklarını duyurdu. Agag bu yarışların sadece motor dünyasını değiştirmekle kalmayıp “motorlu yarış” kavramının da yeniden tanımlanmasına neden olacağını söyledi. Gelen bilgilere göre işler planlandığı gibi giderse en geç 10 yıl içerisinde ‘Formula 1 pilotu’ kavramı da tarih olacak. İşin kötü tarafı ise artık Ayrton Senna veya Michael Schumacher gibi efsane pilotların dönemi de sona ermiş olacak.
YARIŞI MOTOR DEĞİL ‘ZEKA’ KAZANACAK
Formula E CEO’su Alejandro Agag, uluslararası yarış takviminde yer alacak etkinliklere 10 takımın katılacağını belirterek, “Takımlara verilecek araçlarda pilot koltuğu olmayacak. Ayrıca bu otomobiller hem tasarım hem de motor özellikleri bakımından da tamamen aynı olacak. Araçların kontrolü ise tamamen takımların geliştirdikleri yapay zeka temelli algoritmalarda (yazılımlarda) olacak. Böylece yarışlar artık büyük ölçüde ‘zeka’ ile kazanılacak” dedi. Takımlara verilecek araçlar ise Kinetik adlı bir yatırım şirketi tarafından hazırlanacak. Organizatörler en büyük hedeflerinin başta Google, Facebook ve Uber gibi şirketlerin kendi yazılımlarıyla bu yarışlara katılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Böylece kimin yazılımının gerçekten de iyi olduğunu görme şansımız olacak” dedi.
“Tasarımda bütün sınırlar ortadan kalkacak”
Yarışlara katılacak 10 takıma verilecek araçların Kinetik adlı bir yatırım şirketi tarafından hazırlanacağı belirtildi. Şirketin baş tasarımcısı ise Oblivion ve Tron Legacy gibi Hollywood filmlerinde yer alan efsane araçların tasarımcısı Daniel Simon. Ünlü tasarımcı yaptığı açıklamada araçlarda pilot koltuğunun olmayışının tasarım konusunda sınırsız fırsatlar sunduğunu belirterek, “Robot teknolojisinin hayatımıza girişinin en çarpıcı örneklerini göstereceğiz” dedi. İster film ister günlük hayat olsun araç tasarımında sürücü kabininin tüm tasarımı etkilediğini belirten Simon, “Araç içerisinde sürücünün olması tasarımın tüm Aerodinamik yapısını değiştiriyor. Bu değişim hız başta olmak üzere araçların hareket kabiliyetini de sınırlıyor. Ancak Roborace araçlarında olduğu gibi sürücüsüz bir tasarım bize tamamen farklı imkanlar tanıyacak” dedi. Kinetik şirketinin sahibi Denis Sverdon ise Roborace araçlarının kolayca saatte 300 kilometre hıza ulaşacağına işaret ederek, “Artık çok fazla parçaya sahip olmayan, nerdeyse kalıp halinde araçlar üretmemiz mümkün hale gelecek. Bu alanda elde edeceğimiz deneyimler sadece Roborace yarışlarında değil gelecek yıllarda hayatımıza girecek yeni araçların tasarım ve çalışma mantığına da ışık tutacak” dedi. Simon her yarışta yaşanacak kaza ve hataların aslında gerçek hayatta karşılaşılacak sorunların ortadan kaldırılması anlamına geleceği için yarışların her bakımdan çığır açıcı olacağını sözlerin ekledi.
BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ ARAÇLAR ARTIK HAYAL DEĞİL
Oblivion ve Tron Legacy gibi filmlerinde yer alan araçların tasarımcısı Daniel Simon, yapay zekanın kumandayı devralmasıyla bu filmlerde yer alan araçların hayata geçmesinin artık hayal olmayacağını söylüyor.
Pistlerdeki yarış sektöre yarayacak
Roborace kapışmasının gelişmekte olan ‘akıllı otomobil’ sektörüne büyük katkı sağlaması bekleniyor. Çok sayıda şirket geleceğin otomobiline yönelik tasarım hazırlıyor ancak bu otomobilleri hareket ettirecek yapay zeka temelli algoritmaları yazan şirket sayısı 3 veya 4’ü bulmuyor. Bu yarışlarla birlikte hem yazılım hem de tasarım alanında inovasyon patlamasının yaşanması bekleniyor.
OTOMOBİLLERİN BEYNİ NVIDIA’DAN GELECEK
Yüksek performanslı ekran kartlarından tanıdığımız Nvidia yeni tanıttığı süper bilgisayarı ‘Drive PX 2’ ile Roborace araçlarının beynini oluşturacak. Drive PX2, araç üzerinde bulunan 12 kamera ve çok sayıda sensörden gelen verileri anlık olarak değerlendirip algoritmaların kullanımına sunacak. Saatte 300 km hıza ulaşacak araçların yapay zeka tarafından yönlendirilmesinde yaşanacak herhangi bir aksaklık
FIA Roborace nasıl düzenlenecek?
- İlk yarış bu yıl kasım ayında yapılacak.
- Yarışlara toplam 10 takım katılacak.
- Bu takımlara FIA tarafından pilot kabini olmayan iki tane elektrikli araç verilecek.
- Yarışa katılan araçların hepsi aynı tasarım ve motor gücüne sahip olacak.
- Takımların otomobillere ekleyeceği tek şey yapay zeka temelli algoritmalar olacak.
- Yarışların her ayağı toplam bir saat sürecek ve takımlar şarjı tükenmesi halinde yarış esnasında ikinci aracı da kullanabilecek.
- Roborace yarışları FIA Formula E takvimine paralel işleyecek.