Sanal gerçeklik gözlükleri (VR) ‘ceplerin’ şovunu çaldı

2016-02-22-956

Yaklaşık bir haftadır Barselona’da devam eden Mobil Dünya Kongresi (MWC) bugün kapılarını kapatıyor. Dünyanın dört bir köşesinden gelen şirketler en son ürün ve hizmetlerini ilk elden teknoloji hayranlarının beğenisine sunma şansını yakaladı. Peki MWC 2016’dan akıllarda ne kaldı, etkinlik nasıl hatırlanacak? Hepsinden önemlisi şirketler tanıttıkları ürün ve hizmetleriyle tüketicileri heyecanlandırmayı başarabildi mi? Bu soruların cevabı şüphesiz kişiye ve ihtiyaçlarına göre değişebilir, ancak genel olarak etkinliğin ilgi çekici geçtiğini söylemek mümkün. Başta cep telefonu üreticileri olmak üzere şirketler peş peşe yaptıkları tanıtımlarla yeni ürünlerine yönelik ilgiyi bu sene de toplamayı başardı. Ancak tarih için geçerli olan teknoloji dünyası için de geçerli: Zaman değişiyor. Buna bağlı olarak ihtiyaçlarımız da…

Öncelikli olarak fuarın trendlerine değinelim:

  • Sanal gerçeklik
  • Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality)
  • Nesnelerin İnterneti (IoT)
  • Akıllanan evler, otomobiller, servisler
  • 4G, 5G mobil teknolojiler
  • Sanal altyapılar ve geleceğin interneti
  • Sanal güvenlik
  • Ve elbette hepimizin hayatını etkilemeye başlamış olan ve yakın gelecekte hayatlarımızı ‘şekillendirmek’ için büyük bir iddiayla gelen Büyük Veri (Big Data) çözümleri.

İçerik olarak baktığımızda pek çok teknoloji etkinliğinde geçerli olan başlıklar burada da öne çıktı. Ancak asıl dikkat çeken gelişme artık cep telefonlarının geçmişteki efsane günlerinin geride kalıyor olması. Yılbaşında ABD’nın Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) da bu değişim çok net olarak göze çarpmıştı. Evet, 2015 rakamlarına göre tüm dünyada toplam 1.4 milyar adet akıllı telefon satıldı. Tüketici elektroniği tarafından akıllı telefonlardan daha fazla satan ve popüler olan başka bir ürün de yok. Bunların hepsi doğru. Ancak sorun da tam olarak bu noktada. Zira cep telefonları günümüzün ve yakın geleceğin teknoloji dünyasının taleplerini karşılama konusunda artık yetersiz kalıyor. Hala çok satılmasının nedeni ise alternatifinin olmaması. Günümüzün tipik bir cep telefonu ayda ortalama 2.5 GB veri kullanıyor. Bunun büyük bir kısmı yüksek çözünürlüklü video ve multimedya içeriği. Peki cep telefonlarının sağladığı performans yeterli mi? Şöyle bir bakalım:

123

STANDARTLARIMIZ YÜKSELDİ

Yüksek çözünürlüklü film ve video konusunda pek çok kullanıcı evindeki geniş ekran ve en az HD veya Full HD kalitesindeki televizyonuyla görüntü kalitesi bakımından belirli bir seviyeye alıştı. Oyun konusunda ise konsollarda sunulan içerikler artık oyun olmanın çok ötesinde gerçek üstü yarı sanal deneyimlere dönüşmüş durumda. Müzik ve benzeri eğlence içeriklerde ise çoklu hoparlör sistemleri yaşam ortamımızı tam anlamıyla çılgın bir parti ortamına çevrilebiliyor. Peki bu deneyimleri cep telefonlarıyla aynı şekilde yaşamak mümkün mü? Pek değil. Cihazların ekran boyutu 5-5.5” ile artık fiziki bir sınıra ulaştı. Bundan daha büyük ekranlar ya tablet ya da yelpaze oluyor. Ses kalitesi ise ancak pahalı kulaklıklarla makul bir seviyeye geliyor. Bu yetersizlikler cep telefonunun 20 yıllık tarihinde satışların ilk defa azalmasına neden oldu. Kullanıcılar yeni tanıtılan cep telefonlarını satın almak için yeterince ‘etkileyici’ bulmamaya başladı. 2015’in son çeyreğinde yaşanan bu gelişme üretici şirketleri harekete geçirdi. Yaşanan trendin uzun süredir farkında olan cep telefonu sektörünün devleri dikkat ederseniz artık ürün tanıtımlarında sadece bir adet telefon tanıtmakla yetinmiyor. Mutlaka telefonun yanı sıra harici kameralar, uzaktan kumanda edilebilen garip oyuncaklar, müzik aletleri ve akıllı saatler gibi yenilikler sunuyorlar. Bu trendi Barselona’da da gözlemledik. Samsun, LG, Sony gibi şirketler telefonlarıyla birlikte çok sayıda değişik ürün tanıttı. Buradaki öncelikli amaç şüphesiz tüketicinin cep telefonuna yönelik azalmaya başlayan heyecanını yeniden alevlendirmek.

332

YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Şirketlerin bu konuda en çok güvendikleri araç ise şüphesiz ‘Sanal Gerçeklik Gözlükleri’ (VR). Sektörde büyük oynayan hangi oyuncuya bakarsanız bu gözlüklerden bir veya birkaç modelin programında olduğunu görürsünüz. Gerçekten de VR’ler cep telefonlarındaki sınırlı görsel deneyim sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Ayrıca bu cihazlarla 4K ve 8K gibi çok kaliteli ancak günlük cep telefonu kullanımında Full HD ekrandan ayırt edilemeyen teknolojilerin de yeniden anlam kazanmasına neden oluyor. Elbette sanal gerçeklik gözlüklerinden cep telefonlarının yerine geçip bunların son 20 yıldaki başarısını tekrar etmesini beklemek haksızlık olur. Ancak bu ürünlerin kısa vadede mobil iletişimden eğlenceye, eğitimden sanayinin pek çok kolunda önemli değişikliklere neden olacağından emin olabilirsiniz. Belli mi olur, belki de yeni bir yıldızın doğuşuna şahit oluyoruz…