Yeni nesil robotlar artık sadece kas gücü değil yaratıcılık gerektiren işleri de devralmaya hazırlanıyor. Bir grup, insanların artık çok daha nitelikli işlerde çalışacağını söylerken diğer grup küresel işsizliğin patlayacağını ileri sürüyor
Geçtiğimiz haftalarda İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu (WEF) yine farklı konularda ilgi çekici tartışmalara sahne oldu. Bu yıl “Endüstri 4.0” adı verilen ve akıllı üretim sistemlerinin ana tartışma konusu olarak belirlendiği etkinlikte teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar tartışıldı. Teknoloji şirketlerinin başını çektiği grup Endüstri 4.0’ın dünyada dördüncü sanayi devrimini başlatacağını belirterek yeni dönemle birlikte insanların çok daha nitelikli işlerde çalışmaya başlayacağını savundu. Sesleri daha cılız çıkan bir diğer gurup ise yeni teknolojilerle birlikte işsizliğin ve mevcut gelir adaletsizliğinin artacağını savunurken büyük sermayenin çok daha az sayıda insanın eline geçeceği uyarısında bulundu.
İŞLEMCİLER HIZLA GELİŞTİ
Giderek akıllanan ve insanların yaptığı işleri devralmaya gelen robotlara yönelik tartışmalar yeni değil. Bilgisayarların sanayide yaygın olarak kullanılmaya başlandığı 1970’li yıllardan itibaren bu korku sürekli gündeme geldi. Başta otomotiv olmak üzere montaj konusunda robot bilgisayarlar büyük ölçüde işleri devralırken, dijital iş gücü diğer alanlarda çok başarılı olamadı. Ancak son 50 yılda bilgisayarların işlem gücü her 18 ayda ikiye katlanarak muazzam bir seviyeye ulaştı. Buna ek olarak klasik yazılımlar yerlerini algoritma adı verilen öğrenen ve duruma göre karar veren ‘akıllı’ yazılımlara bıraktı. Bu gelişme sürekli aynı işleri yapan robot tanımını ortadan kaldırdı. Bundan önce yalnızca kas gücü gerektiren işleri devralan robotlar elde ettikleri yeni yeteneklerle birlikte artık insanın yaratıcılığını gerektiren meslekleri de kontrol etmeye hazırlanıyor.
İŞSİZLİK 197 MİLYONU GEÇTİ
Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda 700 farklı iş kolunun gelişen bilişim temelli teknolojilerden nasıl etkileneceği incelendi. Araştırma robot teknolojisinin yanı sıra yazılım temelli sistemlerin insanlar tarafından yapılan işlerin yarısını devralabileceğini gösterdi. Bu değişim elbette akşamdan sabaha olmayacak. Ancak başta montaj ve hizmet sektörü olmak üzere pek çok meslek önümüzdeki 10 yıl içerisinde robotlar tarafından yapılır hale gelecek. Geçiş sürecinde insanların yeni mesleklere yönlendirileceği ileri sürülse de bu gelişmelerin kısa ve orta vadede işsizliği artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) rakamlarına göre küresel işsizlik 2015’te 1 milyon artarak toplam 197 milyona ulaştı. Yeni robot teknolojilerin önceki sanayi devrimlerinde olduğu gibi sanayiye entegre edilmesi halinde bu rakamın çok kısa bir sürede 200 milyonu aşmasına kimse şaşırmasın.
Parlayacak meslekler ‘Büyük Veri’ (Big Data) temelli olacak
Veri bilimcisi: Belirli bir amaca ulaşmak için gerekli bilgiyi ham datadan çıkarmak için hangi analizlerin gerektiğine karar verecek.
Veri sanatçısı: Büyük veriden elde edilen bilgilerin iş çevrelerince anlaşılır kılınması için farklı şekillerde tasarlanması ve işlenmesini sağlayacak.
Veri mimarı: Belli veri modelleri için hangi araç yardımıyla hangi veri kaynaklarına ve ne zaman erişileceğini belirleyecek.
Veri satıcısı: Mevcut müşteri bilgilerini satacak veya şirket için gerekli eksik müşteri bilgilerini satın alarak değer yaratmaya çalışacak.
Veri düzenleyici: Şirket içerisindeki veri hareketlerini uyumlu hale getirerek Büyük Veri operasyonlarından en yüksek verimi elde edecek.