10 dakikada tarih yazdı

ABD’li milyarder Elon Musk tarih yazdı. Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketine ait bir ‘Falcon 9‘ tipi roket kendi sınıfındaki uzay araçları içerisinde tarihte ilk defa uzaydan geri dönüşte yeryüzüne dikey iniş yapmayı başardı. Böylece taşıyıcı roketlerde yeniden kullanma ve güvenli dikey iniş dönemi resmen başlamış oldu
Geçen pazartesi akşamı ABD’de yaşananlar uzay teknolojisi bakımından yeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. Ünlü milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX uzay ve havacılık şirketine ait bir füze yörüngeye kadar çıktıktan sonra tekrar dünyaya dönerek dikey olarak iniş yapmayı başardı. ‘Falcon 9’ tipi roket Florida’daki Cape Canaveral kalkış rampasından havalandıktan sonra ilk beş dakika içerisinde ABD’li iletişim şirketi OrbComm’a ait 11 uyduyu başarıyla yörüngeye taşıdı.

UZAY YOLCULUKLARI DEĞİŞECEK

Ardından ‘Falcon 9’ roketinden geriye kalan roket kısmı 180 derecelik bir dönüş yaparak dikey olarak tekrara atmosfere giriş yaptı. Uçuşu dünyanın gündemine oturtan bu aşamada roket kendi sınıfındaki roketler arasında tarihte ilk defa dikey olarak kalktığı gibi yine dikey olarak yeryüzüne iniş yaptı. Böylece Falcon 9 roketi planlandığı gibi start aldığı rampanın yaklaşık 10 kilometre uzağındaki farklı bir rampaya inişini gerçekleştirmiş oldu. Falcon 9’un operasyonun yalnızca 10 dakika sürdü. Ancak projenin bundan sonra yaşanacak uzay yolculuklarını kökten etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Zira özellikle uydu taşıyan taşıyıcı roketler dünyaya dönüşlerinde atmosferde eriyerek yok olmak üzere tasarlanıyordu. Falcon 9 ile birlikte artık roketler birden fazla kullanılarak büyük maliyet avantajı sağlayacak. Gelen bilgilere göre yörüngeden başarıyla dönüp dikey iniş yapmayı başaran Falcon 9’un bu seferi 30 defa tekrar edebileceği belirtiliyor.

‘HOŞGELDİN BEBEK’

Şirketin kurucusu Elon Musk, geçen haziran ayında yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan bir önceki dikey iniş deneyinin ardından büyük bir başarı olarak nitelediği roketin dönüşünü, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan gönderdiği “Tekrar hoş geldin bebek!” mesajıyla kutladı. Musk, gazetecilere yaptığı açıklamada da “Bu devrim niteliğinde bir an. Şimdiye kadar hiç kimse, bir roketi dikey olarak üsse döndürmeyi başaramamıştı. Gözlerime inanamadım” ifadelerini kullandı.
Roketin başarısı, SpaceX’in Kalifornia eyaletine bağlı Hawthorne’daki merkezinde de büyük sevinç yarattı. SpaceX çalışanları, Falcon 9’un inişini sevinç çığlıkları atarak izledi. SpaceX’in 28 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıması için fırlattığı Falcon 9 roketi iniş aşamasında infilak etmişti. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiklerinin 2011’de emekliye ayrılmasının ardından halen yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) ikmal için SpaceX şirketiyle anlaşmıştı. NASA, Falcon 9’un başarılı dikey inişinin ardından SpaceX şirketine insan taşıyacak projeler üzerinde çalışması için destek açıklamalarında bulundu. NASA ‘Uzay Mekiği’ projesine son vermesinin ardından ISS’e astronot ve destek kapsülleri göndermek için SpaceX’in haricinde Rusların ‘Soyuz’ tipi uzay araçlarını da kullanıyor.

Falcon 9 operasyonu
60
milyon $’a mal oldu

Aynı roket aynı uçuşu
30
defa tekrar edebilecek

Falcon’un deposu
300 bin $’a
tam kapasite doluyor

Bu rakam bir Boeing 747                                                                                                                                                                                             yolcu uçağının deposunun                                                                                                                                                                                tamamen dolum fiyatına eşdeğer.

Her icadı olay yarattı

Pek çok çılgın projesi bulunan ABD’li girişimci Elon Musk, Apple’ın 2011 yılında ölen kurucusu Steve Jobs’a benzetiliyor. Hatta Jobs’un veliahtı olarak gösteriliyor. Elektronik ödeme sistemleri Paypal’ın da kurucusu olan Musk, Tesla ile elektrikli otomobil üretimine el atmış ve SpaceX ile ilk özel uzay taşımacılığı şirketini kurmuştu. Diğer yandan saatte bin 300 kilometre hızla, yani ses hızında yolculuk yapılabilecek tüp tren projesi Hyperloop’un da tasarımcısı olan Musk sahibi olduğu uzay SpaceX şirketi yardımıyla Mars’ta koloni kurmayı hedefliyor. Musk, 1 Mayıs 2015’te enerji altyapısını kökünden değiştirebileceğini ileri sürdüğü Powerwall (Güç Duvarı) adını verdiği güneş enerjisiyle çalışacak ev pillerini de tanıtmıştı. Piller, güneş panellerinden elde edilen elektriği depolayıp, ihtiyaç olduğunda kullanılabilmesine imkan tanıyor.

1 kiloluk yük uzaya
20 bin $’a taşınıyor

• Uzay yolculuğunun en büyük maliyeti ağırlıktan kaynaklanıyor.
• Yerçekimi nedeniyle uzay araçlarının yörüngeye ulaşmaları için çok yakıt taşımaları gerekiyor.
• 1 kiloluk yükün uzaya taşınma maliyeti ise tam 20 bin dolar.
• Bu nedenle uydu gibi yük taşıyan uzay araçlarının start maliyetleri de 100 milyon dolar ve üstü seviyede oluyor.
• Falcon 9’un başarılı uçuşuyla iki büyük avantaj elde edilmiş oldu.
• Birincisi, artık roketler her seferinde yeniden yapılmak zorunda kalmayacak ve büyük maliyet avantajı sağlayacak.
• İkinci etki ise roket yapımı için zaman harcanmayacağı için artık kısa sürede çok daha fazla uçuş yapmak mümkün olacak bu da rekabet avantajı getirecek.