BM’e göre 2050’de dünya nüfusu 9 milyara ulaşırken şehir nüfusu da 7 milyarı aşacak. Büyük şehirlerde gıda güvenliğinin sağlanması zora girecek. İspanyol tasarımcılar aralarında İstanbul’un da bulunduğu deniz veya okyanusa kıyısı olan 25 metropolü yüzen tarlalarla beslemeyi planlıyor
Dünya nüfusunun hızla artması küresel çapta aşılması çok zorlu sorunlara neden oluyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptığı araştırmalara göre halen 7 milyar seviyesinde olan dünya nüfusu 2030’da 8.3 milyara, 2050’de ise 9.3 milyara ulaşacak.
Hazırlanan raporlara göre asıl korkutucu bulgu ise 2050’de beklenen 9 milyarlık dünya nüfusunun 7 milyarlık bölümünün şehirlerde yaşacak olması. BM’e göre bu hızlı artış ve şehirlerde yoğunlaşacak nüfus güvenlik ve sağlık sorunlarının yanı sıra gıda güvenliğini de gündeme getirecek.
GIDA TALEBİ % 70 ARTACAK
Araştırmalara göre dünya nüfusunda yaşanacak bu artış gelecek 40 yılda gıda üretiminin de yüzde 70 oranında artmasını gerektirecek. Nitelikli gıda üretimini bu seviyeye taşımak başlı başına bir sorun ancak asıl konu üretim bu seviyeye ulaşsa bile, üretilen gıdaların ihtiyaç duyulan yerlere zamanında ulaştırılması olacak. Devasa lojistik ağların devreye gireceği bu projelerde ise taşımacılığın neden olacağı çevre kirliliği, sağlıklı ve sürdürülebilir tarım üretimini imkansız hale getirecek. Şehirlerdeki yaşam kalitesi hızla düşerken hazır gıdaya yönelecek şehir halkının sağlık sorunları da artacak. İşte tüm bu sorunların ve fazlasının üstesinden gelmeyi planlayan bir grup İspanyol tasarımcı kolları sıvayarak ‘Forward Thinking Architecture’ şirketini kurdu. Tasarımcıların çözüm için ortaya attıkları fikir ise oldukça ilgi çekici. Buna göre aralarında İstanbul’un da bulunduğu dünya üzerindeki en büyük 35 metropolün 25’i deniz veya okyanus sahilinde bulunuyor. Tasarımcılar geliştirdikleri ‘yüzen tarlalarla’ gıda üretimini büyük şehirlerin hemen yakınına taşımayı planlıyor. Her biri iki futbol sahası büyüklüğündeki üç katlı tarlalarda sebze, meyve ve balık gibi deniz ürünleri yetiştirilebiliyor. Proje kendi enerjisini güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle üretecek. İkinci katta yetişecek sebze üretiminde oluşacak biyolojik atıklar ise üçüncü katta bulunan su ürünlerinde yem olarak kullanılacak. Üçüncü kat su seviyesinin altında kalacağı için balık ve kabuklu su ürünleri tamamen kendi doğal alanlarında yetiştirilmiş olacak. Taşımacılık sorununun büyük ölçüde ortadan kalkacağı bu sistemle çevre duyarlılığı sağlanacak.
Yüzen tarlaların uzunluğu 360 metre genişliği
210 metre olacakÜç kattan oluşacak tarlaların yüksekliği ise
10 metre olarak planlandıHer tarlada yılda üretilecek sebze miktarı
8 bin ton seviyesinde olacakAynı dönemde yetiştirilecek balık miktarı ise
2 bin tonu bulacağı belirtiliyor.
HEM ENERJİ
HEM DE GIDA
ÜRETECEK
• Birleşmiş Milletlerin araştırmasına göre 2050’de dünya nüfusu 9 milyarı aşarken şehir nüfusu da 7 milyarı bulacak.
• Kullanılabilir tarım alanının azalması ise büyük şehirlerdeki gıda güvenliğinin sağlanmasını neredeyse imkansız hale getirecek.
• İspanyol mimarlık şirketi ‘Forward Thinking Architecture’ tasarladığı yüzen tarlalarla gıda üretimini metropollere taşımayı planlıyor.
• Her biri üç futbol sahası büyüklüğünde ve 20 metre yüksekliğinde olacak yüzen tarlalar üç katlı tasarlanacak.
• Tarlaların birinci katında güneş panelleri ve rüzgar türbinleri tesisin ihtiyaç duyacağı enerjiyi üretecek.
• İkinci katta sebze ve meyve yetiştirilirken bu alanda açığa çıkacak biyolojik atıklar en alt kattaki balık çiftliklerinde kullanılacak.
• Bilişim teknolojilerinin kullanılacağı tesislerde şehirde ihtiyaç duyulan ürün kadar üretim olacak. Aşırı üretim olmayacak.
• Tarlalar şehirlerin yanı başına taşınacağı için çevre kirliliğine neden olan lojistik trafiği ortadan kalkacak.
Her türlü balık yetişecek
Üç katlı yüzen tarlaların deniz seviyesinin altında kalan en alt katında balık çiftlikleri olacak.Gıda üretimi şehre taşınacak
Gıda üretiminin tamamen şehir merkezine taşınması çevreye zarar veren karbon salınımını azaltacak.Taşınması çok kolay
Yüzen tarlalar modüler yapıları nedeniyle istenilen yere kolayca yüzdürülerek sabitlenebiliyor.