ABD basını Volkswagen’in, çevre felaketine neden olan BP’nin akıbetine uğrayacağını yazdı. BP 20 milyar dolara ulaşan tazminatları ödeyebilmek için iştiraklerini satmıştı. ABD’li uzmanlar Volkswagen’in de iştiraklerinden Audi’yi satmak zorunda kalabileceğini ileri sürdü
Alman otomotiv üreticisi Volkswagen’in ABD’de patlak veren emisyon skandalı şirket açısından her geçen gün biraz daha tehdit edici hale geliyor. Skandalın ilk ortaya çıktığı andan sadece Volkswagen’in (VW) 1.6 ve 2.0 litrelik dizel motorlarıyla sınırlı olan sıkıntılar şu sıralar Audi, Seat ve Skoda gibi diğer iştiraklerine de sıçramaya devam ediyor. Almanya ve AB’li pek çok ülke VW’ye yönelik yasal işlemler için harekete geçerken ABD’de de baskılar giderek artıyor. ABD basını Alman şirketin karşı karşıya kaldığı durumu 2010’da ABD tarihinin en büyük çevre felaketine neden olan BP’nin yaşadığı felaketle kıyaslamaya başladı.
Tazminatlar katlandı
O dönem BP aleyhine açılan tazminat davaları şirketi ilk etapta 7.8 milyar dolarlık bir ödeme ile karşı kaşıya bırakmıştı. Şirkette bu maliyeti karşılayabilmek için dünya çapında pek çok iştirakini ve sahibi olduğu petrol alanlarını satmak zorunda kalmıştı. Başta Wall Street olmak üzere ABD basınında yer alan haberlerde Volkswagen’in de karşı karşıya kalacağı tazminat davalarıyla sahibi olduğu 12 markadan birini veya birkaçını sarmak zorunda kalabileceği konuşuluyor. Alman şirket özellikle ABD’de hem devlet hem de şahısların açacağı olası tazminat davaları için 7.3 milyar dolarlık bir kaynağı kenara ayırdığını duyurdu. Ancak yapılan yorumlarda söz konusu tazminat giderlerinin 15-20 milyar doları bulabileceği ve imaj sorunu nedeniyle bu kayıplara satış tarafından da milyar dolarlık ek operasyonel giderlerin eklenebileceği dile getiriliyor.
Ya Porsche ya Audi
ABD’li piyasa çevreleri ise Alman şirketin likidite konusunda baskı altına girmemesi için elindeki lüks markalardan Porsche veya Audi’yi satmak zorunda kalabileceğini düşünüyor. Buna göre Porsche’nin satışı Audi’ye kıyasla daha zor görünüyor. Zira VW’nin güçlü hissedarlarından Porsche ve Piech ailelerinin böyle bir satışa yeşil ışık yakmaları pek mümkün görünmüyor. Ancak Audi için yorumlar daha farklı. Volkswagen Grubu’nun dünyaca ünlü lüks markalarından olan Audi geçen sene satışlarını dünya çapında yüzde 10.5 artırarak tarihinin en başarılı dönemini yaşadı. 50 milyar dolara ulaşan ciro şirketin özellikle ABD ve Çin’de elde ettiği başarılarının işareti olarak kabul edildi.
Çin ipi çekebilir
Ancak bu başarılar şimdi şirket için büyük bir tehdit oluşturmaya başladı. Zira aynı ABD örneğinde olduğu gibi Çinli tüketicilerin de tazminat talebiyle ortaya çıkmaları halinde VW için şartların kaldırılamayacak hale gelebileceği beliriliyor. Uzmanlar Audi’nin mevcut piyasa şartları düşünüldüğünde en az 25 milyar dolar edeceği hesaplanıyor. Satış halinde elde edilecek bu rakamın ise VW’nin göğüslemesi gereken sorunların önemli bir bölümünü karşılamasına olanak sağlayacağı beliriliyor. Uzmanlar Audi gibi oldukça başarılı bir marka için çok sayıda alıcının çıkacağı görüşünde. Çin ve Hintli markaların yanı Japon Honda’nın da olası alıcıların başında gelebileceği belirtiliyor. ABD basınında yer alan yorumlarda VW’nin kaynak satışlarından elde edeceği her doların büyük öneme sahip olduğuna işaret ederek tazminat sürecinin ödenmesi gereken miktarın beklenmedik giderlerle birlikte tüm zamanların tazminat rekorunu kurabileceğinin altı çiziliyor.
BP’NİN BORCU
18 MİLYAR $’DAN
54 MİLYAR $’A
YÜKSELDİ
İngiliz petrol devi BP’nin 20 Nisan 2010’da yaşanan patlama sonrası Meksika Körfezi’nde yanarak batan platformu dünya tarihinin bilinen en büyük çevre felaketlerinden birine neden oldu. Yaşanan olay sonrası ABD’nin Meksika Körfezi’ne sahili olan pek çok şehir yaşanan kirlilik nedeniyle büyük ekonomik kayba uğradı. Washington hükümeti BP aleyhine 20 milyar dolar ulaşan tazminat istemiyle davalar açtı. Ancak davalara eyalet bazında zarara uğrayan tüketiciler tarafından açılan toplu tazminat davaları da eklenince şirketin ödemesi gereken miktar 54 milyar dolara ulaştı. 3 bini aşan dava dosyasının altında ezilen şirket çok sayıda iştirakini satmasına rağmen tazminatları karşıla konusunda yetersiz kaldı. Bu yıl ABD Hükümeti’yle anlaşma yolunu seçen şirket 18.7 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Ancak şirketin tazminatların ötesinde neden olduğu zara sebebiyle ABD genelinde daha uzun yıllar farklı başlıklar altında ödeme yapmaya devam edecek.
Alman Hükümeti
VW’ye 7 Ekim’e
kadar süre verdi
Almanya’da Federal Motorlu Ulaşım Otoritesi, Volkswagen’den dizel araçların emisyon oranlarındaki sorunu giderecek teknolojik bir çözüm sunması için 7 Ekim tarihine kadar süre verdi. Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt yaptığı açıklamada, “Federal Motorlu Ulaşım Otoritesi, Volkswagen’e araçları temiz
hale getirecek bağlayıcı ve uygulanabilir teknik bir çözüm ortaya koyması için 7 Ekim’e kadar süre tanıdı” diye konuştu.
VW’nin eski CEO’suna soruşturma
Volkswagen´de (VW) ortaya çıkan emisyon skandalının ardından istifa eden eski yönetici Martin Winterkorn hakkında soruşturma başlatıldı. Braunschweig Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Winterkorn hakkında açılan soruşturmanın, egzoz gazı skandalı dolayısıyla yapılan şikayetler üzerine yürütüldüğü kaydedildi. Soruşturmanın egzoz gazı değerleri manipüle edilmiş araçların satışı nedeniyle “dolandırıcılık” suçlamasıyla açıldığı öğrenildi.
Skandaldan 2.1 milyon dizel Audi de etkilendi
Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’in (VW) araçlarında emisyon testlerinde hile yapıldığının ortaya çıkmasından sonra aynı gruba bağlı Audi markasında da bundan dolayı dünya genelinde 2,1 milyon dizel motorlu aracının etkilendiği bildirildi. Alman basınında yer alan haberlere göre Audi şirketinin sözcüsü, etkilenen 1,6 ve 2,0 litre turbo dizel motorların A1, A3, A4 ve A6 ile TT ve Q3 ve Q5 model araçlarda kullanıldığını ifade etti. Haberlerde manipülasyondan egzoz gazı normu “EU 5” olan araçların etkilendiği, “EU 6” normlara sahip olan motorların ise bundan etkilenmediği kaydedildi.
Porsche’nin
AR-GE başkanı
da gönderiliyor
Alman otomobil devi Volkswagen’in üç Ar-Ge yöneticisini görevinden aldığı belirtiliyor. Dizel motorlarda emisyon değerlerinin manipüle edildiğinin ortaya çıkması üzerine geçen hafta istifa eden VW CEO’su Martin Winterkorn’un ardından, Volkswagen Grubu bünyesinde bulunan Audi, VW ve Porsche’nin araştırma geliştirme birimlerinin başındaki isimlerin görevlerinin askıya alındığı belirtiliyor. Ekonomi gazetesi Handelsblatt, Audi, VW ve Porsche Ar-Ge menajerleri Ulrich Hackenberg, Heinz-Jacob Neußer ve Wolfgang Hatz’ın görevden alındıklarını yazdı. Gazete, emisyon skandalında politik sorumluluğu geçtiğimiz hafta istifa ederek üstlenen Martin Winterkorn’un ardından, üç menajerin de görevden uzaklaştırılarak teknik sorumluluğu almış olduklarını kaydetti.
Mahmut Sancak