Atina dün IMF’ye olan 1.6 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyeceğini resmen açıkladı. Yunanistan’a referanduma kadar kapıyı kapatan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan hükümeti ile ‘sonuca göre’ görüşeceğini söyledi ve “Çıksa da Euro dağılmayacak” dedi. Referandumdan ‘Euro’ya hayır’ sonucunun çıkması halinde ise etkilerinin ne olacağı bilinmiyor
Yunanistan ve Euro Bölgesi tarihlerinin en kritik haftalarından birine daha girdi. Atina dün Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyeceğini resmen açıklayarak ‘iflas’ı da kabul etmiş oldu. Piyasalar Yunanistan’ın Euro’dan çıkması halinde peşinden İspanya, Portekiz hatta İtalya’nın da gelebileceğinden endişe ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün sabah erken saatlerde ekonomiden sorumlu kurmaylarını toplayarak hem ülkesi hem de Euro Bölgesi’nin bu hafta için olası yol haritasını belirledi.
“HAYIR DESE DE GÖRÜŞÜRÜZ”
Merkel, Atina ile ilerleyen günlerde mali yardım konusunda bir anlaşmaya varma ihtimalinin yüksek olmadığını belirterek, Yunanistan’da pazar günü yapılması planlanan referandumun ardından Yunan hükümetiyle görüşmelere tekrar başlamaya hazır olduğunu söyledi. Alman Başbakan, yaptığı açıklamada üç önemli uyarıda bulunarak özellikle Euro Bölgesi’nin borçlu ülkelerine mesaj gönderdi.
Merkel, Atina ile ilgili görüşmeler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Euro Bölgesi üyelerin gelecekte de kredi kullanmaları gerektiğinde bunun kurallara bağlı olmaya devam edeceğini söyledi. Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) pazar günü Yunanistan’ın ülke bankalarına yapılan acil likidite yardımını 6 milyar Euro tutarında artırma talebini reddetti. Banka şu anda sağladığı yaklaşık 89 milyar Euro tutarındaki likidite desteğini ise mali yardım paketi referandumunun yapılacağı 5 Temmuz’a kadar açık tutacağını duyurdu. Daha sonrası için ise referandumun sonucu beklenecek. Ülkedeki nakit sıkıntısı ise ilk etapta emeklileri etkiledi. Bugün maaşını almak için banka kapılarına gidenler elleri boş döndü. Bankaların emekli maaşlarını ödemek için perşembe günü geçici olarak açılacağı belirtildi. AB’li liderler ise borsalarda yaşanan sert düşüşlerin ardından karşılıklı görüşmelere yönelik açıklamalarına ağırlık verdi.
‘SANDIKTAN EVET ÇIKARSA ÇEKER GİDERİM’
Avrupa’da tüm gözler önümüzdeki pazar günü Yunanistan’da yapılacak referanduma çevrilmiş durumda. Brüksel, Atina’ya son teklifinde mevcut borç anlaşmasını, AB’nin şartlarıyla 5 ay daha uzatıp üzerine de 15.5 milyar Euro vermeyi önerdi. Atina ise kararı referandumla halka bıraktı. Ancak AB, referandumun sadece söz konusu anlaşmayla sınırlı tutulmasını isterken Yunan hükümeti referandumu Euro’ya ‘Evet’ veya ‘Hayır’ kararı olarak gösteriyor. Sonuç ‘Hayır’ olursa hükümet eli daha güçlü olarak yeni anlaşma için masaya oturmayı planlıyor. Ancak sonuç ‘Evet’ çıkarsa Tsipras Hükümeti’nin iktidardan çekilme planı gündemde. Nitekim Tsipras dün katıldığı bir programda, “Eğer referandumdan ‘Evet’ çıkarsa buna saygı gösterir ama evetin gereğini uygulamayız” diyerek istifa edeceğini net bir şekilde ortaya koydu.
‘İNTİHAR ETMEYİN’
AB Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Yunan halkına seslenerek, “Ölüm korkusundan dolayı intihar etmeyin, çok sevdiğim Yunanlılara bunu söylemek istiyorum. Sorulan sorudan bağımsız, referandumda evet deyin” dedi.