Euro Grubu’nun Atina’dan mevcut borç anlaşmasını sürdürmesini istemesi üzerine Yunanistan ve AB arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. Tarafların cuma günü tekrar buluşmaları bekleniyor
Yunanistan’ın borç sorununu çözmeye yönelik olarak Euro Grubu maliye bakanlarıyla dün Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı beklendiği gibi sonuçsuz kaldı. Görüşmeler sonrasında Euro Grubu tarafından yapılan açıklamada Atina’ya sorunun çözümüne yönelik son derece makul bir öneride bulundukları ancak Yunanlı meslektaşlarının bu öneriyi ‘saçmalık’ olarak nitelemeleri üzerine görüşmelerin daha başlamadan sona erdiği belirtildi.
‘GÖRÜŞMEK ANLAMSIZ’
Yunan tarafı ise kendilerine sunulan teklifin geçen hafta yapılan görüşmelerde gündeme gelen ve yol haritası olarak kabul edilen önerilere kıyasla büyük bir geri adım olduğuna işaret ederek temaslara devam etmenin anlamsız olacağına karar verdiklerini duyurdu. Gelen bilgilere göre Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanlı ekonomi kurmaylarına yaptığı öneride mali politikaların oluşturulması için Atina’nın talep ettiği 6 aylık süreyi kendilerine vereceklerini söyledi. Ancak Hollandalı Bakan ay sonunda mevcut yardım programının sona ereceğini hatırlatarak kendilerinin attıkları bu adıma karşılık Atina’dan da yeni bir anlaşma hazırlamak yerine mevcut anlaşmanın uzatılmasına evet demelerini istedi. Euro Grubu ayrıca Yunanistan’dan bu şartları kabul etmesi durumunda, adı tam olarak telaffuz edilmese bile, Troyka’nın yine Atina’ya gelip ülkenin tasarruf konusundaki ilerleyişini izlemesine izin vermesini de istedi. Peş peşe gelen taleplere büyük tepki gösteren Yunanlılar söz konusu önerilere en başından beri hayır dediklerini hatırlatarak geri adım atmalarının teklif edilemez olduğunu söyledi. Tarafların cuma günü tekrar bir araya gelip görüşmelere devam etmesi bekleniyor.
Varoufakis moratoryum önerisinde bulundu
Yunanlı yetkililerin moratoryum karşılığında verdikleri seçim sözlerini rafa kaldırma önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.