Google’dan sonra Apple’da hem elektrikli hem de akıllı otomobil sektörüne girmeye hazırlanıyor. Şirketin ‘Titan’ adını alması beklenen elektrikli otomobili için daha şimdiden 200 kişilik bir kadro oluşturdu. Teknoloji devlerinin peş peşe giriş yaptığı otomotiv sektörü tarihi bir değişim geçirmek üzere
Elektrikli otomotiv sektörüne yönelik planlar giderek renkleniyor. Geleneksel otomobil üreticilerinin yanı sıra dijital dünyanın devlerinin de ilgi gösterdiği sektör daha şimdiden manşetlerde kendine yer bulmaya başladı bile. Oysa elektrikli araçların dünya satışları daha emekleme safhasında bile değil. Gelen son rakamlara göre küresel otomobil satışları geçen yıl 87 milyon olarak gerçekleşirken, tamamen elektrikle çalışan araç satış adedi 1.5 milyonda kaldı. Ancak gerek otomotiv sektörünün geleceğinin elektrikli otolarda olacağına yönelik açıklamaların artması ve gerekse elektrikli araçların sürekli ‘akıllı otomobil’ konsepti ile birlikte anılması bu sektöre yönelik planların büyümesine neden oluyor.
YENİ SEKTÖR OLUŞUYOR
Tabi dijital dünyanın devleri Google ve Apple’ın da adının sık sık elektrikli ve akıllı otolarla anılması yepyeni bir sektörün oluşmakta olduğunu da gösteriyor. Google geçtiğimiz yıl kendi elektrikli aracını tanıttı. Otonom olarak hareket edebilen bu araç uzun bir süredir Kaliforniya’da deneme turlarına devam ediyor. Apple’ın ise yaklaşık 10 yıl önce, Steve Jobs döneminden beri otomobil piyasasına gireceği yönünde söylentiler basında yer alıyor. Son dönemde iyice yoğunlaşan bu haberler artık söylentinin ötesine geçmeye başladı. ABD basınında yer alan haberlerde şirketin en geç 2020 yılında kendi otomobilini piyasa süreceği ileri sürüldü. Haberlere göre şirketin ‘iCar’ olarak tanımlanan proje için daha şimdiden 200 kişilik bir kadro oluşturduğu ve proje üretmeye başladığı belirtildi. Tasarım konusunda ise hayaller sınır tanımıyor. Apple’dan konuya yönelik herhangi bir açıklama gelmemesine rağmen yeni aracın ‘Titan’ adını alacağı ve saf kan elektrikli olacağı belirtildi.
KASADA 178 MİLYAR $ VAR
Şirketin araç geliştirme konusunda ise özel üretim yapan AB’li bir dizi şirketle görüşmelere başladığı da gelen haberler arasında. Buna göre Apple, Avusturyalı özel oto üreticisi Manga Steyr ve geçen sene Çinli Wanxiang Group’a satılan Finlandiyalı üretici Fisker ile yakın temaslarda bulunuyor. Apple’ın bu alanda şirket alımına gidebileceği de gelen haberler arasında. Zira piyasa değeri 750 milyar dolara ulaşan şirketin kasasında 178 milyar dolar nakit bulunuyor. Apple bu miktarla General Motors ve Ford gibi otomotiv devlerini aynı anda satın alsa bile hala elinde 55 milyar dolar kalıyor.
BÜYÜK VERİ FARK YARATACAK
• Google ve Apple’ın otomotive girmesiyle dijital teknolojinin sektördeki etkisi de hızla artacak.
• Teknoloji şirketlerinin yeni otomotiv tasarlanması konusunda Büyük Veri’den faydalanacak.
• Kullanıcı bilgilerinin oluşturduğu Büyük Veri ile tamamen kişiselleştirilmiş araçlar yapılacak.
E-Oto konusunda
farklı çözümler var
Tamamen
elektrikliler
Bu araçlarda tekerlekleri çevirmek için gereken güç içten yanmalı bir motordan değil doğrudan elektrik motorundan geliyor. Gücün kaynağında ise benzin yerine pil bulunuyor. (Örnek modeller: Tesla, Renault Zoe, BMW i3, Nissan Leaf)
Hibrit
modeller
Bu araçlarda elektrik motorunun yanı sıra bir de küçük içten yanmalı motor bulunuyor. Elektrikli seyirde hareket için gereken gücün eksik kaldığı noktada benzinli motor devreye giriyor. (Örnek modeller: Toyota Prius, Porsche Panamera S E-Hybrid, BMW i8)
Yakıt hücreli
modeller
Yakıt hücreli otolarda yakıt olarak sıvı hidrojen kullanılıyor. Bu madde yakıt hücresi içerisinde kimyasallarla tepkimeye girerek elektrik enerjisi üretip elektrik motorunu harekete geçiriyor. (Örnek modeller: Hyundai ix35, Honda FCX Clarity, Toyota Mirai)
Elektriklinin
avantajları çok …
1. Enerjiyi çok verimli kullandıkları için özellikle şehir içinde önemli oranda ekonomik avantaj sağlıyor.
2. Fosil yakıt kullanmadıkları için çevreye olan duyarlılık üst seviyede bulunuyor.
3. Gerektiğinde 20 metrekarelik bir güneş paneliyle ihtiyaç duyulan enerjinin önemli bir miktarı üretilebilir.
4. Pil hariç mekanik bakımları benzinli motorlara kıyasla çok daha kolay.
5. Motor neredeyse sessiz çalıştığı için ses kirliliği de yaratmıyor.
6. Şanzımanı olmadığı için kullanması çok kolay.
7. Aracın pillerini evdeki elektrikle de şarj etmek mümkün.
Ama dezavantajları
da yok değil…
1. Tam şarj edilmiş bir pille otomobiller ortalama 150-200 km. mesafe gidebiliyor.
2. Boşalan pilin tamamen şarj etmesi ise 8 saate kadar sürebiliyor.
3. Hava ve zemin şartlarına bağlı olarak enerji kullanımı hızla artıyor.
4. Benzin istasyonu gibi çok sayıda elektrik dolum istasyonları gerekiyor.
5. Kullanılmış pillerin geri dönüştürülmesi için altyapı oluşturulması gerekiyor.
6. Pillerin kullanılmaya başlanmasıyla kapasiteleri de düşmeye başlıyor.
7. Elektrikle çalışan araçların sayısının artmasıyla elektrik enerjisine olan talep hızla artacak.
8. Nükleer ve hidrolik enerji santrallerinin kapasitelerini artırmak mümkün değil.
9. Elektrikli otolar için enerji mutlaka yenilenebilir kaynaklardan gelmesi gerekiyor.
10. Eğer enerji üretiminde kapasite artışı kömür ve doğalgaz santrallerinde yapılırsa çevre felaketi olur.
11. Teknoloji çok yeni olduğu için araçların değer kaybı çok oluyor.