3.3 trilyon $’lık sektörün başı patentlerle dertte

Mobil cihaz üreticilerinin patent sorunu giderek büyüyor. Akıllı bir telefonu içerisinde toplam 250 bin paten ve lisans unsuru var. Şirketler 400 dolarlık bir cihaz için en az 120 doları patent ve lisans sahiplerine aktarıyor. Aksi halde milyar dolarlık davalar kapıda

Mobil teknoloji ve bu teknoloji çevresinde oluşan ekonomi hem iş hayatını hem de yaşam tarzımızı değiştirmeye devam ediyor. Boston Consulting’in araştırmasına göre sektörün 2014 yılı rakamlarıyla dünya çapındaki toplam satışları 3.3 trilyon doları geride bıraktı. Neredeyse her insanın bir cep telefonuna sahip olduğu dünyamızda artık mobil iletişim olmaksızın bir yaşam tarzı hayal etmek neredeyse imkansız hale geldi. Son 5-6 yıldan beri sektörün ‘akıllı cep telefonu’ başlığı altında satışlarını alevlendirmesi ise mobil dünyayı çok kısa bir sürede küresel ekonomiye yön veren sektörler sırlamasında ilk sıraya yerleştirdi. Mobil iletişim halen tüm dünyada yaklaşık 11 milyon insana doğrudan iş imkanı sağlıyor. Bu rakam yan sanayi ve servislerle birlikte katlanarak artıyor.

6.4 TRİLYON $’LIK EKONOMİ

Diğer yandan mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen ekonomik faaliyet de dev adımlarla ilerliyor. Araştırmalar Güney Kore, ABD, Japonya, Almanya, Brezilya, Çin ve Hindistan’da mobil ekonominin toplam büyüklüğünün 6.4 trilyon doları aştığını gösteriyor. Tahminler bu rakamın internet hızının daha da artacağı dördüncü nesil (4G) ile birlikte 7.8 trilyon dolara ulaşacağını gösteriyor. Tabi mobil teknolojiye yönelik ekonomik beklentiler bu kadar yüksek olunca teknolojinin kendisine yönelik pasta payı savaşı da aynı derecede çetin geçiyor. Sektörün bu alanda en çok şikâyet ettiği konuların başında ise patent ve lisans çatışmaları geliyor. Geçen sene sadece ABD mahkemelerinde bu konuya yönelik toplam 5 bin dava görüldü. Patent savaşları basında genel olarak Apple ve Samsung arasında geçen bir mücadele gibi görünse de konu çok daha karmaşık.

MİLYAR $’LIK DAVALAR

Mobil cihaz üreticilerini patent ve lisans konusunda sıkıştıran şirketler aslında tahmin edilenin aksine mobil sektörde faaliyet göstermiyor. Bu şirketler yoğun AR-GE çalışması yaparak mobil teknolojilere yönelik ek özellikler geliştiriyor. Yapılan buluşlar ise hemen patent altına alınarak pusuya yatılıyor. Mobil sektör oyuncularının bu patentleri kasıtlı veya kasıtsız olarak kullanması halinde hemen milyon hatta milyar dolarlık tazminat davaları açılıyor. Sektörün devleri ise ürettikleri mobil cihazları dava nedeniyle geri çekmek yerine milyon dolarlık patent taleplerini ödeyerek paçayı kurtarmaya çalışıyor.

Bir telefonda 250 bin
patent bulunuyor

Başta Apple ve Samsung olmak üzere şirketler kendi ürünlerini geliştirmek için çok faklı nitelikte sistem geliştirip paten alıyor. Apple’ın sadece iPhone telefon serisi için 400’e yakın patenti olduğu biliniyor. Samsung’da da durum benzer seviyede. Ancak halen piyasada bulunan cep telefonu şirketleri cep telefonuyla ilgili her şeyi kendileri icat etmedi. Araştırmalara göre şu an satışı yapılan üst seviyede bir akıllı telefonun içerisinde tam 250 bin farklı patent ve lisans unsuru bulunuyor. Şirketler açısından kötü haber ise cihazların nitelikleri arttıkça hem patent sayısı hem de bu patenler için ödenen bedelin seviyesi hızla yükseliyor.

400 $’lık fiyatın 120 $’ı lisanslara gidiyor

• İşlemci lisansı 54 dolar
• Wi-Fi/802.11 lisansı 50 dolar
• MP3 format lisansı 0.95 dolar
• H.264 görüntü lisansı 10.60 dolar
• İşletim sistemi lisansı 8 dolar
IBM patent liderliğini 2014’te de kaptırmadı

Şirket Patent sayısı
1. IBM 7534
2. Samsung 4952
3. Canon 4055
4. Sony 3224
5. Microsoft 2829
6. Toshiba 2608
7. Qualcomm 2590
8. Google 2566
9. LG 2122
10. Panasonic 2095

Mobil sektörde yaşanan rekabet şirketleri sürekli daha yeni ve daha performanslı cihazlar tasarlamaya zorluyor. Ancak şirketlerin hızla artan AR-GE harcamalarına karşılık kârlılıklarının aynı hızla artmaması şirketlerin belini büküyor.

Apple’ın 2014
AR-GE
harcaması
6 milyar $

Microsoft’un
geçen sene
AR-GE gideri
11.6 milyar $

Mobil sektörün
2020’ya kadar
AR-GE harcaması
4 trilyon $ olacak

Mobil sektörde şirketlerin hem kârlılık hem de rekabet açısından mümkün olduğunca çok miktarda patent ve lisansa sahip olmaları gerekiyor. Aktörler AR-GE ile çok zaman kaybedecekleri için genellikle satın alma yoluna gidiyor.

Google 2011’de
Motorola’nın
17 bin patentine
12.5 milyar $ ödedi

Nortel 2011’de
6 bin patentini
Rockstar’a
4.5 milyar $’a sattı

Patent geliştiren
şirketler her
patent için
750 bin $ istiyor