Petrol 6 yılın en düşük seviyesinde

Petrolde siyasi çekişmeye arz fazlası ve talep düşüklüğü de eklenince kayıplar arttı. Bugün açıklanacak ABD’nin stok verisinin yüksek gelmesi halinde ise fiyatın 40 doların altına inebileceği belirtiliyor

Brent türü ham petrolün varil fiyatının geçen yılın haziran ayında başlayan düşüş trendi, küresel petrol arzının artacağına ilişkin beklentilerle ivme kazandı. Başta Petrol İhraç Ülkeler Örgütü (OPEC) olmak üzere petrol üreten ülke yetkililerinden gelen ve üretimin azaltılmayacağına yönelik açıklamalar ise düşüşü iyice hızlandırdı. Bunun sonucunda Brent türü ham petrolün varil fiyatı son 6 yılın en düşük seviyesi olan 45 dolar seviyelerine kadar geriledi. Amerikan tipi petrolün (WTI) varil fiyatı da 44 dolardan işlem gördü.

 STOKLAR ARTTI

Analistler, küresel petrol arzındaki artışın devam etmesine karşın OPEC’in üretim tavanını düşürmeyeceği beklentilerinin güçlendiğini belirterek, talep tarafında ise ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam etmesiyle petrol fiyatlarında satış baskısının etkili olduğunu kaydediyor. Açıklamalarda Brent petrol fiyatlarındaki gerilemenin devamında 42 doların güçlü destek olarak takip edileceği bu seviyenin altına inilmesi durumunda ise 37 doların gündeme gelebileceği kaydediliyor. Bugün ABD’de açıklanacak ham petrol stoklarıyla ilgili verinin düşüşü destekleyeceği belirtiliyor. Yüksek seviyede petrol stokuna işaret etmesi beklenen veriyle Brent tipi petrolün 40 dolar seviyesinde tutunmasının zor olacağı dile getiriliyor.

 RUSYA ÇAKILDI

Brent çıkışlı petrolün varili son 6 yılın en düşük seviyesi 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları çöktü. Hızla yükselen dolar 188 kapek artışla 65 doları bulurken, 240 kapek artan Euro da 77 rubleye yükseldi. Böylece ruble 17 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bütçe gelirlerinin önemli bir kısmı petrol ve doğalgaza bağımlı olan Rusya fiyatların düşmesinden doğrudan etkileniyor. Petrol varil fiyatlarının 1 dolar gerilemesi Rusya’ya yıllık bazda 2 milyar dolar gelir kaybı olarak yansıyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Rusya’nın notunu düşürmesi, Standard & Poor’s’un önümüzdeki günlerde Rusya’yı yatırım yapılabilir ülkeler listesinden çıkaracağı söylentileri endişeleri artırıyor.

Petrol fiyatları neden düşüyor?

  •  OPEC arz fazlasına rağmen son toplantısında üretimi kısmama kararı aldı.
  • ABD’nin kaya gazı tekniği petrol üretiminde arzı rekor seviyeye yükseltti.
  • AB ve Asya gibi bölgeler beklenenden daha az petrol tüketmeye başladı.
  • Fiziki talebin düşük olması ülkelerin petrol stoklarını rekor seviyeye taşıdı.

Suudi Prens: Petrol bir daha 100 doları görmez

Suudi Arabistan Prensi Alwaleed bin Talal petrolün varil fiyatının bir daha asla 100 dolar seviyesine çıkamayacağını öngördü. Talal, “Petrolde 100 doların üzeri yapaydır ve bu doğru bir fiyat değildir” dedi.

Ruhani: Petrolü düşürenler pişman olacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarını düşüren ülkelerin bu karardan pişmanlık duyacaklarını söyledi. Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Hasan Ruhani, üretimi kısmayarak fiyatların düşmesini sağlayan Suudi Arabistan ve Kuveyt’i uyardı. Ruhani, “Eğer İran petrol fiyatlarının düşmesinden zarar görürse, bilin ki Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi petrol üreticisi ülkeler İran’dan daha fazla zarar görür.” dedi.

BEA Prensi: Petroldaki düşüş hiç makul değil

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Petrol Bakanı Suhail bin Muhammed el Mazroui, petrol fiyatlarındaki düşüşün haklı nedenlere dayanmadığını söyledi. Mazroui, OPEC’in kasım ayındaki toplantısında aldığı üretimi azaltmama kararının doğru olduğunu savunarak, üretim azaltma kararı alınmış olsaydı, “bugün pişman olurduk” dedi. Mazroui petrolün hak ettiği fiyatın ne olduğu konusunda herhangi bir rakam vermekten kaçındı, ancak kaya petrolünün piyasadan dışlanmaması gerektiğini ifade etti.

Düşük petrol fiyatları bu
ülkelerin canını yakacak
Petrol ihracatı Toplam ihracat Petrolün payı
(Milyar dolar) (Milyar dolar) (Yüzde)
Irak 89,4 89,7 99,67
Angola 67 68 98,53
Libya 40,1 40,7 98,53
Venezuella 85 89 95,51
Kuveyt 108 115 93,91
Nijerya 89 95 93,68
S. Arabistan 321 377 85,15
Cezayir 44 65 67,69
İran 61 98 62,24
Ekvator 14 25 56,00
Katar 62 136 45,59
BAE 126 379 33,25