Hindistan, Güney Kore ve ABD yazılım eğitimini ilköğretimde zorunlu hale getirme kararı aldı. Bu alanda en hızlı hareket eden ülkelerden Hindistan’da 13-14 yaşlarında çocuklar kendi yazılım şirketlerini kurmaya başladı
Başta cep telefonları ve tabletler olmak üzere mobil cihazlar hemen her dünyalının hayatına girmiş durumda. Uygulama (Apps) adı verilen küçük yazılımlar ise taşınabilir cihazların cazibesini adeta katladı. Hava durumundan sağlık bilgilerine, haberlerden oyunlara kadar akla gelebilecek hemen her konuya yönelik üretilen yazılımlar mobil cihazlarda kullanım alanı buluyor. Uygulamaların çoğunlukla ücretsiz olması ise kısaca app olarak adlandırılan küçük yazılımların başarı hikayesini hızlandırdı. Apple, Android ve Microsoft’un ürettiği uygulama yazılımlarının sayısı şimdiden 3 milyar adede yaklaştı. Son 5 yılda kullanıcılar tarafından indirilen app sayısı ise 140 milyara ulaştı. Talebin hızla artması app alanındaki gelirlerin de patlamasına neden oldu.
35 MİLYAR $’LIK SEKTÖR
Son verilere göre 2013’te uygulama piyasası toplam 26 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı. Bu yıl için beklenen gelir seviyesi ise 35 milyar dolar. 2017 için hedeflenen rakam şimdiden 80 milyar dolarlara yaklaşmış durumda. Uygulamalar aracılığıyla patlayan yazılım furyası ise ekonominin yanı sıra eğitim politikalarını da etkiledi. Öyle ki Hindistan, Güney Kore, İsrail, ABD, Estonya, ve Yeni Zelanda yazılımı ilk öğretim aşamasında zorunlu kılma kararı aldı. Yetkililer yaptıkları açıklamalarda yazılımın gelecekte de büyük önem taşıyacağını belirterek, konunun ilköğretimle birlikte zorunlu hale gelmesiyle gelecek yıllara yönelik olarak fırsat eşitliğinin sağlanacağını belirtiyor.
CİNSEL FARK KALKACAK
Yetkililer cinsel farklılıklara da işaret ederek erken yaşlarda gelen yazılım eğitimiyle özellikle kız çocuklarının ilerleyen yıllarla birlikte teknolojik alanlarda erkeklere kıyasla dezavantajlı duruma düşmekten kurtulacaklarına dikkat çekiyor. Yazılım eğitimini ilk öğretime entegre eden ülkelerde konuya devletin yanı sıra özel sektörde yoğun ilgi gösteriyor. Şirketler özellikle eğitim müfredatının hazırlanması aşamasında bilgi, planlama ve donanım konularında destek sağlıyor. Bu alanda en önemli yol alan Hindistan’da 13-15 yaşlarında çocuklar daha şimdiden uygulama yazılımı üreten şirketler kurmaya başladı bile.
Bir app için 666
sayfa kod yazılıyor
- Google, Apple ve Microsoft’un toplam uygulama (App) sayısı 3 milyara yaklaştı.
- Tüm dünyada son 5 yılda indirilen uygulama sayısı 140 milyara yaklaştı.
- Sektörün toplam büyüklüğü 35 milyar dolara ulaştı.
- Uygulamaların maliyeti bin dolardan başlıyor ve 250 bin dolara kadar çıkabiliyor.
- Sıfırdan yazılması ise ortalama 12 hafta sürüyor.
- En küçük uygulama için 40 bin satır kod yazmak gerekiyor.
- Bu da yaklaşık boşluksuz olarak 667 adet A4 sayfa dolusu yazı demektir.
- Bir kalp pili cihazı için 80 bin satır kod gerekir.
- Bu rakam uzay mekiğinin yazılımında 400 bine çıkar.
- İnsanın genetik haritasına yönelik bir uygulama için ise toplam 3.3 milyar satır kod gerekiyor.
- Kalp pili yazılımı 80 bin
- Uzay mekiği yazılımı 120 bin
Eğitim politikası
değişiyor
- Estonya’da devlet başta yazılım olmak üzere dijital teknolojilere destek vermekle kalmadı aynı zamanda ilk okullarda zorunlu ders haline getirdi.
- „ProgeTiiger“ adı verilen proje kapsamında ilk okullardan başlanarak eğitim basamaklarının üst kademelerine doğru her alanda yazılım eğitimin parçası olacak.
- Güney Kore 2015’e kadar okullardaki tüm kitapları tablet veya reader (dijital okuyucu) aktaracak. Yazılım dersleri ise bu kapsamda zorunlu eğitimin parçası olarak kabul edilecek.
- İngiltere’de ise Royal Society 2012’de yayımladığı bir raporda yazılım konusunun ilk okullardan başlamak kaydıyla zorunlu eğitim kapsamı altına alınmaması halinde ilerleyen yıllarla birlikte toplum içerisinde fırsat eşitliğinin ortadan kalkacağı uyarısında bulundu.
- Raporda halen İngiltere’de yaşayan 9.2 milyon insanın dijital olarak dışlanmış durumda olduğuna işaret ederek bu rakamın toplumun yüzde 15 gibi küçümsenemeyecek kadar bir kısmını temsil ettiğine vurgu yapıldı.
- Avusturya da ise çocukların yazılım kabiliyetlerini artırmak için cep telefonu ve tabletlerde çalışan yazılımlar geliştirildi. ‘Catrobak’ adında ve Lego mantığına göre çalışan programda temel yazılım kurallarını öğretiyor.
- Hindistan’da ilkokullarda yazılım dersleri pilot proje olarak başlatıldı. Projenin ilk nesil öğrencilerinden 14 yaşındaki Shravan Kumaran ve kardeşi 12 yaşındaki Sanjay Kumaran daha şimdiden kendi uygulama şirketlerini kurdu.
- Shravan, ‘Go Dimensions’ adındaki şirketlerinin başkanı, küçük kardeşi Sanjay ise CEO koltuğunda oturuyor.
- Son iki yılda ürettikleri 11 uygulama hem Android hem de Apple Store’da satılıyor. Toplam 35 bin defa indirilen uygulamalar özellikle oyun kategorisinde büyük beğeni aldı.
- Bir diğer Hintli başaerı hikayesi ise 13 yaşındaki Arjun Kumar’dan geliyor. 2012’de IMT tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Uygulama Yarışı’nda birinci olan Kumar daha şimdiden dev yazılım şirketlerinin takibine girdi.