Her yıl dev adımlarla büyüyen küresel video oyunu sektörü geçen sene 75.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Rakamın üç yıl içerisine 100 milyar doları aşması bekleniyor. Mobil ürünler ve üç boyutlu yeniliklerle sektörün yakın gelecekte dev bir sanayi koluna dönüşeceği hesplanıyor
Okullar kapandı, çalışanlar ise yıllık izinlerini kullanmak için artık gün sayıyor. Sıcak yaz ayları pek çok teknoloji hayranı için aynı zamanda uzun oyun maratonlarının yaşandığı dönem olarak kabul edilir. İster macera ister spor veya strateji olsun sanal dünyanın oyun meraklıları için sunduğu imkanlar her geçen gün biraz daha çeşitleniyor. Daha 10 yıl öncesine kadar oyun dendiğinde büyük çoğunlukla kişisel bilgisayarlar akla gelirken günümüzde artık seçeneklere her yeni teknoloji ile birlikte yenileri ekleniyor. Kullanıcı sayıları milyonlardan milyarlara ulaşırken sektörün elde ettiği ciro 75.5 milyar doları geride bırakmış durumda.
1.6 MİLYAR OYUNCU VAR
Araştırmalara bakılacak olursa bu rakam gelecek 3 yıl içerisinde 103 milyar doları da geride bırakacak. Diğer bir ifadeyle eskiden video oyunu sektörü olarak anılan bu alan artık ‘oyun’ olmaktan çıktı. Oyun sektöründe yaptığı araştırmalarla tanınan Newzoo’nun rakamlarına göre küresel video oyun sektörü geçen sene toplam 75.5 milyar dolarlık bir ciro elde etti. Dünya çapında sürekli oynayan oyuncu sayısı ise 1.6 milyar kişiye ulaştı. Araştırmaya göre bu ciro rakamları üç yıl içerisinde 103 milyar dolara ulaşırken küresel oyuncu sayısı da 2 milyarı geçecek. Dünya çapında halen video oyunları yüzde 40’lık oranla PC’ler üzerinden oynanıyor.
ASYA ÖNDE
Ancak cep telefonu ve tabletlerin payı daha şimdiden yüzde 39’luk paya ulaştı. Bu yıl ise mobil araçların kullanım payı olarak PC’leri geride bırakması bekleniyor. Oyun sektöründe aslan payını ise yüzde 42’lik oranla Asya bölgesi alıyor. Toplam 740 milyon kişinin oynadığı bölgede sektörün elde ettiği ciro ise 32 milyar dolar seviyesinde. Asya’yı yüzde 25’lik payla Avrupa ve Ortadoğu Bölgesi izliyor. 520 milyon oyuncunun bulunduğu bölgede elde edilen gelir 19 milyar dolara ulaştı. Araştırmalar Asya’da gelir seviyesinin artmasına paralel oyuncu ve ciro oranlarının da artacağına işaret ederken bölgenin aynı zamanda küresel oyun sektörünün gözbebeği haline de geleceğini gösteriyor.
Controller oyuncunun nabzını izleyecek
ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde bilim insanları oyuncular tarafından kullanılan oyun kumandalarını (controller) yeni bir boyuta taşıdı. Gelen bilgilere göre mühendisler kumandalar aracılığıyla oyuncunun anlık olarak psikolojik durumunu izleyerek oyunun kolaylık veya zorluk derecesini değiştirmeye hazırlanıyor. Kumandalar üzerinde bulunan kızılötesi sensörler kullanıcının kalp atışı, kan akışı ve nefes alış hızlarını takip ederek oyuncunun baskı altında olup olmadığını belirliyor. Böylece oyunların kolay veya zor olmaktan çıkıp sürekli başa baş ve daha heyecanlı olması sağlanıyor.
Oyuncu artık koltukta değil oyunun içinde
Teknolojik gelişmelerle birlikte oyun deneyimleri de değişmeye başlıyor. Halen çoğunlukla iki boyutlu olarak oynanan oyunlar yakın gelecekte tamamen üç boyutlu hale gelecek. Ancak araştırmacılar oyunları sadece üç boyutlu yapmakla yetinmeyip oyuncuyu da bizzat oyunun içine almayı planlıyor. Bunun için hem üç boyutlu gözlük hem de hareket sensörleriyle donatılmış platformlar kullanıma alınacak. Böylece koltuğa yayılıp oyun oynama dönemi de tarih olacak.
TÜRKİYE’DE 22.5 MİLYON OYUNCU VAR
Newzoo araştırma şirketinin rakamlarına göre Türkiye’de 16-50 yaş gurubundaki video oyuncularının toplam sayısı 22.5 milyonu aştı. Oyuncuların büyük bir kısmı sanal eğlenceye bilgisayarları üzerinden ulaşıyor.
Tablette oyun % 400 artacak
- ABD, Batı Avrupa ve Avustralya bölgesi 75.5 milyar dolarlık küresel oyun sektörünün yüzde 51’ini oluşturuyor.
- Asya, Doğu Avrupa ve Güney Amerika ise geri kalan yüzde 49’luk dilimi paylaşıyor.
- Bu oran gelecek üç yıl içerisinde gelişmekte olan ülkelerin lehine gelişerek küresel oyun sektörünün yüzde 19’luk bir büyümeyle 103 milyar dolarlık bir sektör haline getirecek.
- Halen 12.8 milyar dolarlık mobil oyun pastası 2016’da 24 milyar dolara ulaşacak.
- En hızlı büyüme ise yüzde 400’lük artışla tabletlerde yaşanacak.
- Tablet üzerinden oyunun büyüklüğü 2016’da 10 milyar dolara ulaşacak.
- 1.6 milyar oyuncunun yüzde 38’i ayda ortalama 2.7 dolar harcama yapıyor.
- 2016’da bu harcamanın 4 dolara yaklaşması bekleniyor.