Sanal dünyanın yükselen yıldızı sosyal medya büyük değişimin eşiğinde. Her gün milyarlarca iletinin yağdığı mevcut platformlardan sıkılan kullanıcılar daha kişiselleştirilmiş mekan arayışına çıktı. Yeni nesil platformlara göç başlamak üzere
İnternet devrimi içerisinde devrim yaratan sosyal medyanın başarı hikayesi devam ediyor. Sektörün önde gelen şirketlerinden Facebook, twitter ve linkedIn bir yandan kullanıcı sayılarını artırmaya çalışırken diğer yandan da yatırımcıları memnun etmeye çalışıyor. Ancak artan rekabet ortamında bu dengeyi tutturmak çok kolay değil. Özellikle kullanıcı memnuniyeti giderek zorlaşıyor. Şirketler mevcut ilgiyi canlı tutup bir adım da ötesine geçebilmek için peş peşe milyar dolarlık satın almalar gerçekleştiriyor. Amaç hizmet çeşitliliğini artırarak rekabette avantajlı hale gelmek. Şirketlerin kullanıcı sayılarındaki artışlara bakıldığında ise çılgınca görülen milyar dolarlık alışverişlerin nedeni anlaşılıyor. Sosyal medya şirketlerinin kullanıcı sayıları artıyor ancak eski günlerdeki yüksek yüzdelerle değil. Ayrıca sunulan hizmetlere yönelik eleştirilerin de ardı arkası kesilmiyor. Diğer bir ifadeyle kullanıcılar mevcut yapıdan sıkılmaya başladı. Yapılan yorumlara göre sosyal medya kullanıcıları artık milyarlarca iletinin yağdığı platformlar yerine tamamen kendilerine göre tasarlanmış, daha dar kapsamlı, reklam bombardımanı altında kalmayacakları daha ‘samimi’ mekanların arayışına girdi. Yakın gelecekte bu dengeyi tutturamayan platformlardan yeni nesil platformlara yönelik büyük göçlerin yaşanması bekleniyor.
SOSYAL İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTIYOR
- Kişiye özel bilgilerin mahremiyetine yönelik endişeler.
- Site dahilinde reklamların kapladığı alanın giderek artması.
- Kullanıcıların hemen her konuda pazarlama taktikleriyle bunaltılması.
- Hızla artan trafiğin site dahilinde iletişimi olumsuz yönde etkilemesi.
- Milyarlarla ifade edilen günlük mesaj trafiğine rağmen içeriğin beklenen kalitede olmaması.
- Sosyal medya sitelerinin kapalı sistemler olarak internetin açık olan yapısını olumsuz etkilemesi.
- Yeni diye ortaya çıkan sitelerin çoğunlukla öncekilerin kötü birer kopyaları olması.
LinkedIn dengeyi tutturdu
Sosyal medya sitelerine yönelik yapılan eleştirilerde şu sıralar en olumlu yorumları linkedIn adresi alıyor. Sitenin sektörün önde gelen diğer kuruluşlarına kıyasla daha rafine kalmayı başarması en büyük avantajı olarak gösteriliyor. Profesyonel iş dünyasının adresi olarak tanınan site yeni nesil sosyal medyanın da alacağı şekle yönelik en iyi örnek olarak kabul ediliyor. Ayrıca sitenin toplam trafiğinin yüzde 60’ına yakın kısmının mobilden gelmesi de önemli bir portföy avantajı olarak kabul ediliyor. Sitenin dünya çapında halen 300 milyon kullanıcısı var. Aylık ziyaretçi sayısının ise en az 80 milyon olduğu belirtiliyor.
Twitter memnun edemedi
Sosyal iletişim ağı Twitter, cirosunu büyütmeye devam etse de karlılıkta aynı başarıyı gösteremedi. Twitter mali yılının ilk çeyreğinde 132 milyon dolar zarar etti. Geçen yılın aynı döneminde zararu 27 milyon dolar seviyesindeydi. İlk çeyrekte ciro ise 114 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseldi. Artışta özelikle mobil reklamdan gelen gelirlerde yaşanan artışın etkili olduğu belirtiliyor. Twitter’in Mart sonu itibariyle aylık ortalama aktif kullanıcı sayısı 255 milyon oldu. Analistler ise 257 milyon kullanıcı bekliyorlardı. Araştırma şirketi GlobalWebIndex’in global ölçekte 40 binin üzerindeki internet kullanıcısının katılımı ile yaptığı ankete göre, Facebook’ta aktif olan çocukların oranı 2013’te yüzde 9, YouTube’da yüzde 7 geriledi. Ancak Twitter’da bu düşüş oranı yalnızca yüzde 3 oldu.