ABD’nin elektrikli oto üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk 5 milyar dolarlık pil fabrikasının e-oto sektöründe bir devrim yaratacağını söyledi. İnşa edilecek fabrika için ABD’li eyaletler kapışıyor
ABD’nin elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın dev pil fabrikası planı sektörü şaşkına çevirdi. Tesla’nın genç ve girişimci CEO’su Elon Musk duyurusunu bizzat kendisinin yaptığı ve dünyanın en büyük lityum iyon pil fabrikası olması beklenen yapının toplam inşaat maliyetinin 5 milyar doları bulması bekleniyor. Halen 920 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak fabrika için arazi arayışında olan yetkililer 2017’de üretime başlamak istediklerini belirtiyor.
YASALARI DEĞİŞTİRİRİZ!
Arizona, Nevada, Teksas veya New Meksiko’da inşa edileceği iddia edilen fabrika için söz konusu eyaletlerin siyasileri yoğun lobi çalışmalarına başladı. Teksas Valisi Rick Perry ise fabrikayı kapabilmek için gerekirse eyalet yasalarında değişikliğe gidebileceklerini duyurdu. Musk konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni fabrikanın, seri üretimin babası olarak kabul edilen ABD’li oto markası Ford’un kurucusu Henry Ford’un inşa ettiği fabrika gibi yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ileri sürdü. Tesla’nın rakibi diğer elektrikli oto üreticileri ise fabrikanın başarısından oldukça şüpheli. Yetkililer e-otomobillere yönelik talebin çok fazla olmadığını ve mevcut akü üreticilerinin bile yüzde 20 kapasite ile çalıştıklarına işaret ediyor.
Araçların fiyatını yarıya indirecek
Tesla CEO’su Elon Musk’ın planı ise yeni fabrikayla birlikte e-otolar için gereken pil fiyatlarını yarı yarıya indirmek. Yapılan açıklamalara göre ABD’de halen yaklaşık 65 bin dolardan satılan Tesla S modelinin fiyatının hemen hemen yarısı pahalı lityum iyon pillerine gidiyor. Yeni fabrikanın seri üretime girmesi halinde ucuzlayan piller sayesinde Tesla S modeli gibi e-araçların 35 bin doların altında satılması gündeme gelecek. Böylece halen tüm dünyada sadece 100 bin olan e-oto satışlarının artmasıyla yeni fabrikada sektörün can damarı haline gelecek. Diğer yandan fabrikanın tam kapasite ile çalışması halinde ise otomobil pilleri için gerekli olan kobalt madenin birim fiyatının da rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
500 bin adet pil üretecek
- Fabrikanın maliyeti 5 milyar doları bulacak.
- Şirket tahvil satışıyla 2 milyar dolar topladı.
- İnşaat bu yıl başlayacak 2017’de üretime geçecek.
- Fabrikanın büyüklüğü 920 bin metre kare olacak.
- 6 bin kişiye istihdam sağlayacak.
- 2020’de yılda 500 bin lityum iyon pili üretecek.
- Oto için pil maliyetini yüzde 30 düşürecek.