Para sanal ölüm gerçek

Singapur’da bulunan Bitcoin platformlarından First Meta’nın CEO’su Autumn Radtke yaşadığı evin yakınlarında ölü olarak bulundu. Ölüm nedeni tam olarak belirlenemeyen Radtke’nin yaşadığı apartmanın balkonundan atlayarak hayatına son verdiği ileri sürülüyor

Geleceğin para birimi olarak tanıtılan Bitcoin’in başı dertten kurtulmuyor. Peş peşe gelen hırsızlık haberleri ve geçtiğimiz günlerde iflas eden dünyanın en büyük Bitcoin platformlarından MtGox ile birlikte sanal para birimine olan şüpheler hızla arttı. Ancak dün Singapur’dan gelen ölüm haberi Bitcoin’in hikayesini tamamen farklı bir boyuta taşıdı. Buna göre Singapur’da bulunan Bitcoin platformlarından First Meta’nın CEO’su Autumn Radtke yaşadığı evin yakınlarında ölü olarak bulundu. Yerel polis yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları ilk açıklamalarda 28 yaşındaki ABD vatandaşı Radtke’nin ölüm nedeni hakkında bilgi vermekten kaçındı. Yetkililer net bilginin otopsi sonrası verilebileceğini duyurdu. Ancak basına sızan bilgiler konuyla ilgili pek çok çelişkinin olduğunu gösterdi. Gelen bilgilere göre Radtke 26 Şubat’ta yaşamını yitirdi. Olayın duyulmasının neden 8 gün sürdüğü ise henüz belli değil. Ayrıca polis Radtke’nin cesedinin evinin yakınında bulunduğuna yönelik açıklamalarına rağmen görgü tanıkları genç CEO’nun yaşadığı çok katlı binanın balkonundan atladığı yönünde açıklamalarda bulundu.

İntihar şüphesi artıyor

Genç CEO’nun yaşadığı binanın yöneticisi K Lekshmanan Kaliapa yaptığı açıklamada olayın gerçekleştiği gün binanın önünde kan izleri gördüğünü ve daha sonra Radtke’nin cansız bedenini bulduğunu söyledi. Kaliapa’nın iddialarıyla birlikte First Meta’nın CEO’su Autumn Radtke’nin balkondan atlayarak intihar ettiği şüpheleri arttı.

Artan sanal saldırılar güveni sarstı

Sanal para birimi Bitcoin’e yönelik en dikkat çekici gelişmeler para biriminin dolar karşısında kısa sürede kaydettiği hızlı yükseliş oldu. Sadece altı ay gibi çok kısa bir sürede 96 dolardan 1115 dolara kadar yükselen kur Bitcoin yatırımcılarına büyük kazanç getirdi. Bu kazanç mevcut spekülasyonları daha da ateşledi. Ancak başarı hikayesi çok uzun sürmedi. İlk önce küçük Bitcoin yatırımcıları bilgisayarlarının saldırıya uğradığını ve hesaplarındaki sanal paraların çalındığını duyurdu. Ardından bu saldırılar Bitcoin platformlarına yönelik yapılmaya başlandı. Sanal paraya yönelik şüpheler hızla artarken geçen ay en büyük Bitcoin platformlarından MtGox’un iflası ortalığı karıştırdı. Şirketler birlikte tam 500 milyon dolar buhar oldu. Bu hafta başında ise Kanadalı Bitcoin şirketi Flexcoin sanal saldırıya uğradı ve 600 bin dolar değerinde Bitcoin’ini kaptırdı.

Doğumunu

2008 krizine

borçlu

Bitcoin dünya ekonomisinin yıkılma noktasına geldiği 2009 yılının başında kuruldu. Geleneksel finans sisteminin dışında olduğu ve kimseye bağlı olmadığı için daha güvenli olma iddiasıyla geliştirildi. Sanal paranın yaratıcılarının ise ‘Satoshi Nakamoto’ adının arakasında bulunan bir dizi yazılım uzmanı olduğu tahmin ediliyor. Karmaşık matematiksel algoritmalarla oluşturulan Bitcoin’lerin miktarı enflasyona yenik düşmemesi için 21 milyonla sınırlandı. Bitcoin, ‘Sanal madencilik’ adı verilen işlemle 16 haneli bir şifreyi çözen kişilerce oluşturuluyor. Bu işlem her bilgisayarda yapılabiliyor ancak şifreyi çözmek çok yüksek işlemci gücü gerektirdiği için her kullanıcı Bitcoin üretemiyor. Bitcoin kişisel bilgilere gerek duyulmadan sanal ortamda nakit transferi sağlıyor.