Rusya ve Ukrayna arasında giderek tırmanan gerilim dünya piyasalarını vurdu. AB’li borsalarda kayıplar yüzde 3’e ulaşırken Rus Borsası’nın kaybı yüzde 13’lere ulaştı
Yatırımcıların güvenli liman olarak seçtiği altının onsu yüzde 2’lik artışla 1353 dolardan işlem görmeye başladı. Doğalgaz korkusu ise petrolü 110 dolara taşıdı
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan siyasi gerilimin savaşa dönüşme tehlikesi dünya borsalarının haftaya sert düşüşlerle başlamasına neden oldu. Hafta sonu Rus birliklerinin Kırım Yarımadası’nın kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte tırmanan gerginlik piyasaları da etkisi altına aldı. Özellikle Avrupa borsaları haftanın ilk günü ortalama yüzde 3’lere ulaşan kayıplarla son ayların en sert düşüşünü yaşadı. Ancak rekor kayıplar gerilimin merkezinde bulunan Rusya’da yaşandı. Ülke borsası yüzde 13’lere varan düşüşle son beş yılın en büyük yıkımını yaşadı.
FAİZLER ARTTI
Rusya’nın para birimi Ruble, Euro ve Dolar karşısında hızla düşüşe geçti. Dolar karşısındaki kayıplar yüzde 2’leri aştı. Piyasalardaki spekülatif yönlenmelere karşılık harekete geçen Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 5.5’den yüzde 7’ye çıkardı. Ancak 17 ayın ardından ilk defa gelen bu adım piyasaları sakinleştirmeye yeterli olmadı. Merkez bankasının 10 milyar dolar satmasına karşın Ruble’de de kan kaybı devam etti.
GAZ KORKUSU SARDI
Avrupa piyasalarında ise başta Almanya, Fransa ve İngiltere olmak üzere endeksler gün içerisinde yüzde 3’lere varan düşüşler yaşadı. AB piyasalarının endişe kaynağı ise genel olarak Rusya’dan gelen doğalgazla ilgiliydi. Yatırımcılar Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gelen gazın, gerilimin artması halinde 2007-2008 kışında olduğu gibi kesintiye uğrayabileceğini düşünüyor. Bu korku haftanın ilk günü yatırımcıların altın ve ABD tahvili gibi güvenli limanlara yönelmesine neden oldu. Artan talep altın fiyatlarını yüzde 2 artırarak 1349 dolara taşıdı. Doğalgaza yönelik endişeler ise Brent petrolün fiyatını yüzde 2 artırarak 110 dolara çıkardı. Kırım’da gerilimin sıcak çatışmaya dönmesi halinde ise petrolün varil fiyatının kısa sürede 120 dolara çıkabileceği belirtiliyor.
Ukrayna hem tarım hem enerji bakımından önemli
- Ukrayna’nın GSYH’sı 175 milyar dolar. Kişi başına gelir ise 3500 dolar.
- Ekonomisi yavaşlayan ülkenin büyüme oranı geçen sene yüzde 0.4 oldu.
- Ülke Rusya’nın ardından Avrupa Bölgesi’nde en geniş topraklara sahip.
- Ukrayna’nın demir cevheri, kömür, petrol, doğalgaz gibi zengin kaynakları var.
- Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden olan Ukrayna tarımda lider.
- Ülke topraklarında çok sayıda Arap ülkesi için de buğday ve pirinç üretiyor.
- Ukrayna, Rusya’dan AB’ye doğru giden enerji koridorunun tam üstünde bulunuyor
Petrol fiyatları Rusya açısından kritik seviye olan 100 $’ın üzerinde kaldığı sürece ülke cari fazla veriyor.
Rusya Merkez BankasıRuble’nin değere kaybınıazaltmak için10 milyar $satış yaptı. Ama yetmedi.
Avrupa’nın önde gelen sanayiülkeleri enerji ihtiyaçlarının% 32’siniRusya’dan karşılıyor.
Avrupa ve Rusya borsalarında yaşananDalgalanma ABD’yi de etkiledi.
Dow Jones açılışta% 1.5değer kaybına uğradı.
60 milyar dolar buhar oldu uçtu
Dün Moskova Borsası’nda yaşanan yüzde 12’lik düşüşle birlikte endeksin toplam piyasa değerinde 60 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Ülkenin en büyük şirketi Gazprom’un piyasa değeri ise 6 günde 45 milyar dolar oldu.
İflası önlemek için35 milyar $ gerekli
Ukrayna’nın iflasını önlemek için gelecek iki yıl içerisinde en az 35 milyar dolarlık yardıma ihtiyacı var. Bunun 4 milyar dolarlık bölümünü ise hemen alması gerekiyor. AB, Ukrayna’ya yardım edebileceğinin işaretini verdi.