Wall Street’li işlemciler lazer silahını çekiyor

Yüksek hızda işlem yapan şirketler hız doymuyor. Fiber optik ve mikrodalga teknolojilerinden sonra lazer teknolojisine hazırlanan şirketler rakipleriyle farkı açmakta kararlı

Dünya borsalarında küresel kriz sonrası yaşanan yükselişler piyasalarda büyük oynayan oyuncuların da kendilerini teknik olarak sürekli yeniden yapılandırmalarına neden oluyor. Yatırım dünyasının ‘yüksek hızda işlem (High Frequency Trading – HFT) yapan kuruluşlar’ olarak tanığı bu şirketler rakiplerine kıyasla nano saniyelik (nano saniye = saniyenin milyarda biri) avantaj için milyar dolarlık altyapı yatırımları yapıyor. Yıllar önce borsalarla olan bağlantılarını fiber optik kablolarla hızlandıran şirketler daha sonra mikrodalga teknolojisine geçti. Böylece ışık hızına (saniyede 300 bin km) yakın hızlarda bilgiye ulaşıp fark yaratan şirketler bu sayede kendilerine yılda milyarlarca dolarlık ek kazanç yarattılar.

IŞIK HIZINA AZ KALDI

Ancak görünen o ki işlemcilere bu hız da yeterli olmadı. Gelen haberlere göre HFT şirketleri hızlarını biraz daha artırabilmek için şimdilerde lazer teknolojine geçmeye hazırlanıyor. Ses hızında uçan savaş uçaklarının birbirleriyle haberleşmesi için geliştirilen bu teknoloji askeriyeden Wall Street’e geçen bir dizi uygulamanın son halkası olarak kayda geçti. Yüksek binaların tepelerine yerleştirilecek lazer yansıtıcılar yardımıyla hem borsalar arası veri trafiği hızlanacak hem de HFT gibi hızlı veri transferi kullanan yatırımcı şirketler rakiplerine kıyasla bir adım daha öne geçecek. Böylece veri transfer hızı ışık hızına bir adım daha yaklaşmış olacak.

1 milyar dolar yatırım

Yüksek hızda işlem (HFT) nedir?

  •  Yüksek hızda işlem (High Frequency Trading – HFT)       yapan şirketler bilişim altyapısıyla fark yaratıyor.
  • Özel hazırlanmış algoritmalar varlıkları piyasaya düşmeden milisaniyeler öncesinde piyasa fiyatına alır.
  • Aldıktan sonra nano saniyelerde binlerce defa alıp satarak yapay olarak hacim oluşturuyor.
  • Varlık piyasaya satışa çıktığında oluşan yapay hacim nedeniyle küçük miktarda değerleniyor.
  • Yıl boyunca tekrar edilince milyar dolarlık kârla oluşuyor.