Wall Street şirketleri İHA’larla takip ediyor

Piyasalarda avantajlı hale geçmek isteyen yatırımcılar sanayi kuruluşlarını yakın takibe aldırıyor. Özellikle ABD’de faaliyet gösteren özel şirketler planör ve sensörler yardımıyla sanayi kuruluşlarının üretim seviyelerin belirleyip altın değerindeki bilgileri Wall Street’İn büyük balıklarına aktarıyor

Küresel piyasalar arasında hızla artan rekabet, piyasa oyuncularının da ölümcül rekabette hayatta kalıp avantajlı hale geçebilmek için yeni yollar aramasına neden oluyor. Bu yarışta fark yaratan en büyük değer ise hiç şüphesiz bilgi. Piyasalarla ilgili güvenilir, sürekli yenilenen ve rakiplerden çok daha hızlı elde edilecek bilgi. Kazananla kaybedeni sadece mili saniyelerde alınan kararların belirlediği yatırım dünyasında bilginin değeri hızla artıyor. Özellikle ABD’de bunu fark eden bir dizi özel şirket piyasa oyuncularını bu bilgilerle beslemek için kolları sıvadı. Bu şirketler helikopter veya uzaktan kumanda edilen planörler yardımıyla şirketlerin depo alanlarını ve üretim aşamalarını izleyerek kapsamlı faaliyet raporları hazırlıyor.

Bilginin niteliğine göre yıllık yüz bin dolarlık ücretlerden başlayıp milyon dolarlık bedellere kadar ulaşan bu özel hizmet için Wall Street şirketleri de adeta yeni bir yarışın içerisine girdi. Halen Goldman Sachs, JP Morgan ve Deutsche Bank gibi büyük oyuncuların tercih ettikleri bu hizmet yardımıyla büyük balıklarla küçük balıklar arasındaki mesafe de giderek açılmaya başladı.

SENSÖRLER DEVREDE

Wall Street’in peşinden koştuğu bu şirketler iletişim teknolojisinin son ürünlerini kullanarak başta ABD olmak üzere dünyanın önde gelen şirketleri hakkında bilgi topluyor. Sektörün en önemli oyuncularından olan ABD’li Genspace başta petrol olmak üzere enerji üretimi, perakende satışlar ve tarım konusunda müşterilerine altın değerinde bilgiler sunuyor. Şirket bunun için helikopterlerle ülkenin önde gelen petrol şirketlerinin üretim seviyelerini denetliyor. Genspace helikopter veya uzaktan kumandalı planörlerle depo alanlarının üzerinden uçarak kızılötesi sıcaklık ölçen cihazlarla depoların doluluk oranını belirliyor. Bu bilgilere erişen yatırım uzmanları depoların doluluk oranına göre yatırım stratejileri belirliyor. Şirket ayrıca enerji santrallerinin yakınlarına yerleştirdiği sensörlerle yüksek gerilim hatlarından yayılan elektrik dalgalarını ölçüyor. Ayrıca nükleer santral bacalarından yükselen buhar bulutlarının hacmi ve yoğunluğu da inceleniyor. Bu yöntemlerle üretimin artması veya azalmasını hesaplayan şirket bu veriyi de müşterilerine geçiyor. Yatırım uzmanları da enerji talebine yönelik özellikle vadeli işlemlerde bu bilgiye sahip olmayanlara kıyasla avantaj sağlıyor.

FARK ATIYORLAR

Bu arada bilgi toplayan şirketler kıtalar arası ticarette önem arz eden limanları da izliyor. Bu noktalarda depolanan ham petrol miktarları ve özellikle Çin’e gidecek olan hammadde trafiğini takip ediyor. Eğer tanker trafiğinde bir gecikme yaşanırsa bunun neden olacağı zincirleme reaksiyonu yine ilk önce bu bilgi için para ödeyen şirketler alıyor. Başta enerji depolama konusu olmak üzere piyasalar resmi kanallar aracılığıyla da pek çok bilgi elde edebiliyor. Ancak bilgi toplayan özel şirketler kendi araştırmalarını, resmi kuruluşların her ayın belirli günlerinde yayınladıkları raporlardan birkaç gün önce kendi müşterilerine geçerek fark yaratıyor. Böylece resmi rakamlar açıklandığında bu bilgilere 1-2 gün önce erişmiş olanlar piyasalara fark atmış oluyor.

Otoparklar da inceleme altında!

Bilgi toplayan şirketler küresel rekabetin yoğun olduğu perakende sektörünü de yakından takip ediyor. Buna göre helikopter veya uzaktan kumandalı planörler yardımıyla özellikle büyük alışveriş merkezlerinin otoparklarının üzerinden uçuluyor. Belirli aralıklarla yapılan bu uçuşlar yardımıyla otoparktaki araç yoğunluğunun gelişimi izleniyor. Sektörün diğer oyuncularının da benzer yöntemlerle incelenmesi sonucu yatırımcı için sektöre yönelik özel bilgiler hazırlanıyor.

Santral

Ne kadar dumano kadar üretim

Ajanlık yapan şirketler enerji santrallerinin yakınlarına yerleştirdiği sensörlerle yüksek gerilim hatlarından yayılan elektrik dalgalarını ölçüyor. Ayrıca nükleer santral bacalarından yükselen buhar bulutlarının hacmi ve yoğunluğu da incelenerek üretimin yoğun olup olmadığı araştırılıyor. Dünya üzerinde 4 bin santral bu yöntemle sürekli gözlemleniyor.

Tarla

Hasat hesaplaması önceden yapılıyor

Wall Street için bilgi toplayan şirketler dünya çapında tarım arazilerini de inceliyor. Sıcaklığa duyarlı kameralarla donatılan planörler tarlalardaki ekinlerin durumunu, toprağın kıvamını ve hasada yönelik tahminler için gereken bilgileri topluyor.

Liman

Hammadde trafiği yakından izleniyor

Kıtalar arası ticarette önem arz eden limanlar da izleniyor. Bu noktalarda depolanan ham petrol miktarları ve özellikle Çin’e gidecek olan hammadde trafiği takip ediyor. Gecikme yaşanırsa bunun neden olacağı zincirleme reaksiyon önceden hesaplanıyor.

 

ZENGİN YATIRIMCI FARKI AÇIYOR

  •  Doğru zamanda doğru kararı alabilmek için gereken bilgiye ulaşma yarışı sürüyor.
  • ABD’de özel kuruluşlar modern teknolojilerle sanayi şirketlerini yakın takibe aldı.
  • Üretim ve stok bilgileri resmi raporlardan önce zengin müşterilere aktarılıyor.
  • Stratejik bilgilere erişen büyük oyuncular küçük yatırımcılarla farkı daha da açıyor.