Ne Euro ne de dolar 2013’ün yıldızı Bitcon oldu

2008’de patlak veren küresel kriz tüm dünyada piyasaların altüst olmasına neden oldu. Ancak kriz döneminde fırsatların da belirdiği gerçeği sanal para birimi Bitcoin örneğinde bir kez daha doğrulandı. Dünya çapında özellikle kriz sürecinde ellerindeki tasarrufların buhar olduğunu gören çok sayıda tüketici kaynaklarını tamamen kaybetmemek için her türlü yola başvurdu. Bunlardan biri de alternatif ödeme aracı Bitcoin oldu. İlk evvel internet üzerinden yapılan küçük alışverişlerde kullanılan Bitcoin kısa sürede geniş çaplı kullanım alanı buldu. Dijital ortamda karmaşık algoritmalar sonrası üretilebilen yeni para birimi 21 milyon birimler sınırlıydı. Bu sınırlı miktar beraberinde spekülasyonu, spekülasyon ise beraberinde hızlı değer artışalrını getirdi. Kasım 2013’te bir ons altından daha değerli hale gelen bitcoin önce Çin ardından da AB ülkelerinden gelen uyarılar sonucu hızla değer yitirdi. Bircoin’in 2014’te nasıl bir seyir izleyeceği bilinmez ancak sanal teknolojilerin gerçek hayatla tamamen kaynaşması sonucu cepteki paranın artık yavaş yavaş tarihin sayfalarına karışmaya başlayacağı düşünülüyor.

 ÇİN SEYRİ DEĞİŞTİRDİ

Bitcoin için en büyük internet piyasası olan Çin’in Bitcoin mevduat hesaplarını kabul etmeyi durdurması ve İskandinavyalı yetkililerin Bitcoin konusunda regülasyonlar uygulayacaklarını açıklamaları ile sanal para biriminin fiyatı yuan ve dolara karşısında düşüşe geçti.

Bitcoin fiyatları, BTC China’nın alt kuruluşu YeePay’in artık Bitcoin mevduat hesaplarını kabul etmeyeceklerini duyurmasıyla, yüzde 49 düşüşle 2,011 yuandan (331 dolar) işlem gördü. Bitcoin dolara karşı, dijital paranın işlem gördüğü Bitstamp’de yüzde 43 kadar güç kaybetti. Bitcoin’in hiçbir ülke veya banka otoritesi tarafından kontrol edilmiyor olması, yasa dışı malların ticaretinde veya finansal regülasyonlardan kaçmak için kullanılabileceği endişesiyle yetkililerin dikkatini çekiyor. 2008’den beri piyasada olan Bitcoinlerin artan kullanımının spekülatörlerin dikkatini çekmesiyle, dijital paranın fiyatı 80 katına çıkmıştı. “Her gün kıvrılıp duruyor” diyen Wedbush Securities Inc.’nin analisti Gil Luria, “Uzun vadede, Bitcoin için yeni çıkan teknolojiler ve inovasyonların çok büyük etkisi olacak. Bitcoin’in fiyatının ne olacağını tahmin etmek çok zor çünkü piyasa likit değil. Her geçen gün daha fazla ülke sanal paralar hakkında yasal duruş belirliyor. Norveç, bu ay Bitcoinleri yasal ödeme aracı olarak saymayacaklarını ve para birimine sermaye kazançları vergisi koyacaklarını açıkladı. BTC China’nın kararı, Çin’in merkez bankasının Çin’in finansal kurumlarının Bitcoin ile işlem yapmasını yasaklamasının ardından geldi.

AB’DEN UYARI GELDİ

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), resmi internet sitesi üzerinden Bitcoin alım satımlarına karşı temkinli olunması gerektiği mesajını verdi. Açıklamada, EBA dijital para kullanarak alışveriş ya da finansal işlem yapan tüketicilerin herhangi bir düzenlemeyle korunmadıklarını, bu yüzden de bütün yatırımların kaybolma riski bulunduğuna dikkat çekti. EBA, Bitcoin’lerin değerinin her zaman sabit kalmayacağını da belirtti. Avrupalı kurum, dijital para biriminin hırsızlık vakalarına karşı savunmasız olduğunu söyledi.

1 MİLYON DOLARLIK HIRSIZLIK

Financial Times’ın haberine göre şu ana kadar 1 milyon dolarlık Bitcoin çalındı. Bu paraların izinin bulunma ihtimali düşük. Dijital para birimlerinin bağlı olduğu bir merkez bankası olmadığı gibi yatırımcısını koruyabilecek ve mevduatı garanti altına alabilecek bir merci de bulunmuyor. Bu yıl yüzde 9 bin kazandıran Bitcoin 1200 doları aşarak rekor kırdı. Çin Merkez Bankası da geçtiğimiz haftalarda bankaların Bitcoin’le işlem yapmaması veya yapılan işlemleri sigortalaması yönünde ilk adımı attı. Fed Başkanı Ben Bernanke ise kongredeki oturumlarda sergilenen temkinli tavra rağmen, kara para aklamanın önüne geçilebilirse Bitcoin kullanımının olumlu bir gelişme olacağı kanısında.

CİDDİYE ALMA ZAMANI GELDİ

Financial Times köşe yazarı John Authers, Bitcoin balonunun ciddiye alınmasının zamanının geldiğini belirtti. Konuya ilişkin bir makale kaleme alan Authers, arzı sınırlı olan Bitcoin’in değerinin herkese göre değişken olabileceğini kaydetti. Authers sanal paraya yatırımın kumardan başka bir şey olmadığını söyledi. Dijital para birimine finans dünyasından da balon uyarıları geldi. Merrill Lynch ve Societe Generale Bitcoin için balon uyarısı yaptı. Bitcoin, son dönemde yatırımcının ne olduğunu tam olarak bilmediği ve anlamadığı bir kavram olarak da manşetlere yansıdı. İngiliz the Guardian “Bitcoin kitle imha silahı” derken, Marc Faber “Yatırımcı hayal kırıklığına uğrayacak” uyarısı yaptı.