ABD 2014’te ‘sazı’ eline alacak

FED’in para musluğunu kısmasına rağmen küresel borsalara 2014’ün de likidite bakımından sıkıntı yaşatmayacağı tahmin ediliyor. Önceki yıllara kıyasla en büyük fark ise düzelmeye artık gelişen ülkelerin değil gelişmiş ülkelerin öncülük etmesi olacak. Tahminlere bakılırsa gelecek yıl yüzde 3.4 büyümesi beklenen Dünya ekonomisine en büyük destek ABD’den gelecek

Dünya piyasaları gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan gerilimleri bol bir yılı daha geride bıraktı. Kuzey Afrika ve Suriye’deki çatışmalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) mayıs ayında bol para politikalarını terk etmeye başlayacağının işaretini vermesi, AB’nin borç sorunu ve ABD’de bütçe tartışmalarının ülkeyi 16 gün boyunca çalışamaz hale getirmesi hem borsa hem de para politikalarında sıcak günlerin yaşanmasına neden oldu. Ancak atlatılan bunca badireye rağmen dünya borsalarının aynı dönemde yüzde 15 seviyesinde yükselmiş olması aynı piyasalardaki bol para gibi yatırımcıların da iyimserliğinin tavan seviyesinde olduğunu gösteriyor.

SAPLA SAMAN AYRILDI

Aslında dünya ekonomisinde düzelmeye yönelik iyimserlik havası Mart 2009’dan beri aralıksız devam ediyor. Ancak bu yıl, önceki yıllara kıyasla biraz daha farklı oldu. Geçmiş yılların aksine bu yıl ilk defa gelişmiş ülkeler düzelme sürecinde bayrağı gelişmekte olan ülkelerden devraldı. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke borsaları hemen her ay yeni rekorlar kırdı. ABD’nin S&P 500 Endeksi ise nisan ayından beri hafta bazında bile tüm zamanların rekorunu tazeler hale geldi. Yıla 1400 puandan başlayan endeks zaman zaman 1800 puanın üzerine çıkarak toplamda yüzde 27’lik yükseliş kaydetti. Gelişmekte olan ülke endekslerinde ise bol para döneminin biteceği endişesiyle kayıplar iki basamaklı yüzdeler seviyesinde gerçekleşti.

BEDELİ KİM ÖDEYECEK?

Gelecek yıla yönelik yapılan tahminlere göre bol para borsalara akmaya devam edecek. FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltması bu alımları sıfırlaması anlamına gelmiyor. Diğer bir ifadeyle tahvil alımları bir süre daha devam edecek. Yüzde 0-0.25 arasında bulunan ve ucuz paranın asıl garantisi anlamına gelen faiz oranlarının ise 2015’e kadar yerinden kımıldamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Tüm bu gelişmeler piyasalara yönelik bol para akışının bu yıl da devam etmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor. Beklentiler ise küresel ekonomide büyümeyi destekleyecek sinyallerin 2014’te ağırlıklı olarak gelişmiş ekonomilerden gelecek olması yönünde. Bu konuda ABD başı çekerken Japonya’nın da geçmiş yıllara kıyasla daha fazla öne çıkması bekleniyor. Yoğun bakımdan çıkan Avrupa’nın ise küçük adımlarla da olsa bu gelişmelere destek vermesi bekleniyor. Ancak Fransa ve İspanya gibi AB’nin ekonomik büyüklüğe sahip bazı ülkelerinin geçen senelerde olduğu gibi 2014’te de sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. Fed’in bol para politikalarını yavaş yavaş terk etmesi ise doların değerlenmesini beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu değerlenmenin bedeli ise başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pek çok alanda hissedilecek. Bu bedeli kimlerin ödeyeceği kimlerin ise ödemekte zorluk çekeceğini ise zamanla göreceğiz.

S&P 500 Endeksi % 20 yükselebilir

İsviçreli yatırımcı Marc Faber, S&P 500 Endeksinin 2014’te yüzde 20 oranında daha yükselebileceğini belirterek, “Ama buna paralel risklerde artıyor” dedi.

BofA Merrill Lynch’in 2014’e yönelik 10 tahmini

  1.  S&P 500 Endeksi 2000 puana ulaşacak
  2. ABD ekonomisi yüzde 2.6, Dünya yüzde 3.5 büyür.
  3. Gelişmekte olan ülkeler ortalama yüzde 4.9 büyür.
  4. Euro/dolar paritesi 1.25’e iner. Faizler dalgalanacak.
  5. En yüksek tahvil gelirlerini ABD ve AB getirecek.
  6. Gelişen ülkelerde enflasyon ortalaması yüzde 5.3’e yükselir.
  7. ABD konut sektöründe değer artışı yüzde 5’e ulaşır.
  8. Arz fazlası nedeniyle emtia fiyatları düşük seyreder.
  9. Gelişmiş ülkelerin toparlanma süreci devam edecek.
  10. Hisse senedinden bonoya geçiş başlayabilir.

Deutsche: Borsalara 169 milyar $ akacak

  •  Deutsche Bank’ın tahminlerine göre borsalara nakit akışı devam edecek.
  • Şubat ayından beri her ay küresel borsalara 23 milyar dolar aktarıldı.
  • Banka’ya göre gelecek 3-4 ay içerisinde küresel borsalara toplam 169 milyar dolarlık kaynak akacak.
  • Bunun 120 milyar dolarlık bölümü ABD borsalarına gidecek.
  • FED’in para musluklarını kısacağı haberi üzerine borsalardan çıkan likidite seviyesi 139 milyar dolar seviyesinde.

Borsalar

  • Küresel borsalarda yükseliş 2014’te de devam edecek ancak bu yükselişin 2013’ün hızından uzak kalması bekleniyor.
  • Yılın ilk yarısında FED’in bol para politikalarına yönelik beklenen açıklamalarıyla birlikte dalgalanmalar yaşanacak.
  • Yılın ikinci yarısıyla birlikte azalması beklenen dalgalanmalarla birlikte özellikle gelişmekte olan piyasaların önemli yükselişler kaydetmesi bekleniyor.
  • Bu tahmine gerekçe olarak ise FED’in faizleri 2015’ten önce yükseltmeye başlamayacağı beklentisi gösteriliyor.

 AB

  • Toparlanma trendi 2014’te de devam eder.
  • Borsaların 2014’te ortalama yüzde 8 yükselmesi bekleniyor.
  • Euro Bölgesi yüzde 0.8, AB ise yüzde 1.3 büyür. AB’nin borç krizi sorunu ECB’nin aktif politikaları sonucu biraz daha gündemden düşerken üye ülkelerin ekonomik sorunları öne çıkar.
  • ECB, FED gibi para musluğunu kısmayacak. Faizlerin yükselişe geçmesi ise FED’den bile sonra gerçekleşir.
  • Tüm desteklere rağmen Avrupa için gelecek 5 yılda ancak yavaş bir yükseliş dönemi bekleniyor.
  • Almanya gibi ekonomisi iyi olanla İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkeler arasındaki fark giderek uçuruma dönecek.
  • 2014’te AB ekonomisi için en büyük tehlike artık Yunanistan veya İspanya değil Fransa olacak. İşsizlik, emeklilik sistemi çökmek üzere, rekabet gücü kalmadı, büyük şirketler tek tek kapanıyor ancak hükümet tepkilerden çekindiği için reformları hayata geçiremiyor.
  • Uzmanlar kıtanın Japonya benzeri uzun yıllar sürecek bir durgunluk sürecine gireceğini düşünüyor.
  • Mayıs 2014’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise AB genelinde reform karşıtları yönetime gelebilir. Bu durum ise orta ve uzun vadede yabancı yatırımcılar açısından çok cazip olmaz.

ABD

  • ABD’nin büyümesi 2014’te de devam edecek. Ülke küresel toparlanmanın motoru olmaya yeniden aday olacak.
  • Yılın ilk çeyreğinde işsizliğin yüzde 6.9’a inmesi büyümenin ise aynı dönemde yüzde 2.5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
  • ABD açısından en büyük endişe kaynağı ise bütçe ve borçlanma üst sınırına yönelik tartışmalar olacak.
  • Mart sonuna kadar Cumhuriyetçilerle Demokratların bu konuda anlaşamaması veya ekim ayında olduğu gibi ‘yarım’ çözümle yola devam kararı almaları piyasalara olumsuz yansıyabilir.
  • Diğer yandan mart ayında ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Ben Bernanke’de koltuğunu yeni başkan Janet Yellen’e teslim edecek. Piyasaların Yellen’e olan desteği şu an için tam görünüyor. Ancak Yellen’in başkanlık döneminde para musluğunu kısmak ve faizleri yeniden yükseltmesi gibi oldukça önemli kararlar alması gerekecek. Bu kararları alma sürecinde izleyeceği politikalar piyasalarda Yellen’e yönelik asıl tutumun netleşmesini sağlayacak.

Asya

  • Gelişmekte olan piyasalar bu yıl FED ve ECB’nin bol para politikalarına yönelik alacakları kararların etkisini hissedecek.
  • Özellikle FED’in para musluğunu kısmaya başlamasıyla birlikte gelişmekte olan ülkelerin kur ve borsalarında dalgalanmalar bekleniyor.
  • Ancak bu dalgalanmaların geçici olacağı ve genel trendin gelişmekte olan ülkeler için de yukarı yönlü olacağı belirtiliyor.
  • Hem bölgenin hem de dünya ekonomisinin yönünü belirleyecek ülke ise yine Çin olacak. Kredi balonunun kontrol altında tutma çabası ve yüksek oranlı sürdürülebilir büyümeyi yakalama çabaları 2014’e damgasını vuracak.