Mortgage kriziyle birlikte elinde yaklaşık 700 bin adetlik konut stoku kalan İspanya stokları eritmek için kolları sıvadı. Yetkililer en az 160 bin Euro değerinde ev alan AB harici her ülke vatandaşına oturma izni vermeye hazırlanıyor
İspanya’da borç krizinin yıkıcı etkileri her geçen gün biraz daha artıyor. Sorunlarla şu ana kadar geleneksel ekonomik önlemlerle mücadele edip başarısız olan Madrid yönetimi ise çözüm için şu sıralar oldukça yaratıcı çözümler üzerinde çalışmaya başladı. Gelen bilgilere göre hükümet, ev satın alan yabancılara oturma izni verilmesini öngören bir yasa hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. İspanya’nın Ticaretten Sorumlu Devlet Sekreteri Jaime Garcia Legaz yaptığı açıklamada değeri 160 bin Euro’nun üzerinde olan konutlardan alan AB harici her ülke vatandaşına İspanya’da oturma izni vereceklerini duyurdu. Legaz, söz konusu oturma izninin AB’nin genelinde de geçerli olup olmayacağı yönünde herhangi bir açıklamada bulunmazken, ”Ev satın alan yabancılara oturma izni sağlanmasına yönelik kanun hükmündeki kararname birkaç haftaya çıkacak” demekle yetindi.
BALON PATLADI
İspanyol yetkili 160 bin Euro’luk bedelin giriş seviyesi olduğunun altını çizerek “Daha düşük bir fiyat belirlenemezdi, aksi halde oturma izni taleplerinde patlama yaşardık” dedi. İspanya 1990’yılların ikinci yarısından itibaren özellikle inşaat sektöründe görülmemiş bir patlama yaşadı. Ülkede birbirinden ihtişamlı projeler hayata geçerken sektör yabancı yatırımcıların da ilgisini çekti. Yurtdışından da gelen milyar dolarlık kaynakların yardımıyla konut sektöründe ülke tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir yatırım balonu oluştu.
LALE DEVRİ YERİNİ FELAKETE BIRAKTI
Ancak her balon için geçerli olan, İspanya’nın konut sektörü için de farklı olmadı. 2008’de tüm dünyayı etkisi altına alan mortgage kriziyle birlikte İspanya’nın konut sektöründeki Lale Devri de bitti. Ülkenin konut stoku halen 700 bine yakın seviyelerde bulunuyor. Resesyon ve ağır işsizliğin pençesinde bulunan ülke ekonomisi ise konutların iç piyasada satışını imkansız hale getiriyor. Yetkililerin yabancılara konut satmayı planlayan yasayı geçirmeleri halinde ise özellikle zengin Asyalıların İspanya’da önemli miktarda gayrimenkul edinecekleri hesaplanıyor.
ABD’de konut almak zor, aldıktan sonra kalmak da
Türkiye
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 17 Mayıs 2012’de Tapu Kanunu’nun 35’nci maddesi değiştirildi. Bu maddeye göre artık yabancılar Türkiye’den mülk alırlarken herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmayacak. Yabancılar Türkiye’deki kendi mülklerinde yaşamak isterlerse ise yerleşme vizesi için başvuru yapıyor.
ABD
En az 500 bin dolar değerinde konut alan oturma izni alıyor. Ancak bu oturma izni çalışma hakkını içermiyor. Ev sahipleri devletin sağladığı herhangi bir sosyal haktan yararlanamıyor. Konut satışı sonrası ise hemen ülkeyi terk etmesi gerekiyor.
İngiltere
Konut sahibi olmadan önce ülkede en az 750 bin Sterlin’lik bir yatırımın olması gerekiyor. Bu yatırım devlet tahvili ya da İngiliz şirket hisselerine olabilir. Ardından geçerli bir çalışma izni isteniyor. Gayrimenkul alımıyla birlikte 5 yıllık oturma izni veriliyor. 5 yılın ardından İngiliz vatandaşlığına geçmek mümkün.
Malezya
Ülkenin herhangi bir bölgesinde en az 124 bin Euro değerinde konut alan her yabancı otomatik olarak oturma izni alabiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri
Yabancılar herhangi bir fiyat sınırı olmaksızın konut sahibi oluyor ve böylece oturma iznini de alıyor. Ancak oturma izni 3 yılda bir yenilenmek zorunda.